Кефір просто ідеально підходить для випічки класичних мафінів. Особливо, якщо він не першої свіжості, а вже наближається до завершення свого терміну придатності. Тісто на кислому кефірі виходить ніжним і розсипчастим, звичайно, якщо дотримуватися склад і пропорції інших інгредієнтів. Докладний перелік інгредієнтів для даного рецепту і покрокові фото, розміщені нижче, не дозволять помилитися навіть початківцям кулінарам.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Масло вершкове – 120 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 150 гр.
  • Кефір – 250 мл
  • Борошно – 250 гр.
  • Ванілін – 0.25 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 2 ч. л.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукрова пудра – для посипання

Процес приготування:

Як почати готувати мафіни на кефірі класичні? Готуємо рідку складову тесту для мафінів. Для цього розбиваємо яйця в миску і змішуємо їх з цукровим піском. Міксером збиваємо суміш, поки не вийде густа піна світла. Орієнтовно на збивання піде три-чотири хвилини. Потім розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану і вливаємо його тонкою цівкою в яєчно-цукрову піну, не припиняючи збивання. Після цього додаємо в рідку масу кефір, також вливаючи тонким струменем і одночасно працюючи міксером.

Борошно просіваємо разом з розпушувачем і сіллю і висипаємо поверх рідкої суміші. Додаємо ванілін і замішуємо тісто з допомогою віночка вручну. Ретельно розбиваємо всі грудки, здійснюючи кругові рухи.

Консистенція готового тіста повинна мати середню густоту, бути трохи в’язкою і падати з ложки.

Формочки для випічки можна використовувати як силіконові, так і металеві. Силіконові не потребують змазування, на відміну від форм з металу. Як варіант, можна використовувати паперові капсули для мафінів, розмістивши їх в будь-якого типу форми. У таких паперових кошичках мафіни виглядають дуже привабливо, а також добре переносять зберігання і транспортування. Приготоване тісто розкладаємо по формах. Не варто заповнювати форми більш, ніж на дві третини об’єму, оскільки тісто збільшується при випічці.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів і встановлюємо майбутні мафіни на середній рівень. Випікаємо вироби протягом двадцяти п’яти хвилин. Можливо, часу буде потрібно трохи більше або менше – багато що залежить від конкретної духовки і розміру формочок. Готові маффіни повинні добре піднятися і помітно зарум’янитися. Дістаємо їх з духовки, витягаємо з форм (паперові капсули не знімаємо) і повністю охолодити. Перед подачею злегка присипаємо поверхню цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Бісквітні кекси Ванільні кекси Кекси в силіконових формочках Кекси на кефірі Кекси на кефірі з родзинками Мафіни Мафіни на кефірі