Способів приготування мафінів існує величезна безліч: ці маленькі кекси можуть бути солодкі і солоні, з начинкою і без. А вже варіантів начинок – не перелічити. Завжди вдалими мафіни виходять на кефірі з яблуками. Пропонуємо не очищати плоди від шкірки перед додаванням в тісто, щоб отримати цікаву соковиту текстуру готової випічки. Чашка чаю або кави стане ідеальним доповненням до таким ароматним маффинам.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Борошно – 1 склянка
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Кефір – 250 мл
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Яблука – 3 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Ванілін – 0.5 ч. л.
- Цукрова пудра – для посипання
Процес приготування:
Щоб приготувати мафіни на кефірі з яблуками, в миску поміщаємо всі сухі інгредієнти: попередньо просіяне борошно, розпушувач, цукор-пісок, ванілін і щіпку солі. Перемішуємо всі разом ложкою або віночком. В отриману суху суміш вливаємо кефір. Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану і додаємо слідом за кефіром. З допомогою віночка замішуємо тісто. Його консистенція виходить досить густий: маса падає з ложки, але при цьому не виглядає липкою і важкою.
Яблука промиваємо й обсушуємо. Розрізаємо кожен плід на чотири частини і вирізаємо насінну коробочку. За бажанням можна зрізати шкірку – м’якушка готових мафінів в цьому випадку буде більш соковитим. Але і текстура стане більш вологим і однорідною, оскільки межа між тестом і яблучними шматочками розмиється. Четвертинки підготовлених яблук нарізаємо невеликими шматочками і додаємо в тісто. Перемішуємо всі разом ложкою.
Для випікання зручно використовувати силіконові форми – з них дуже просто дістати готові кекси. Крім того, силіконова поверхня не потребує змащування. Якщо форми з іншого матеріалу, то етап змазування маслом пропускати не можна, інакше мафіни прилипнуть до дна і стінок. Приготоване тісто з шматочками яблук розподіляємо по формах, заповнюючи їх не більше, ніж на дві третини об’єму. При випіканні тісто помітно збільшується в розмірі.
Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Форми з тістом встановлюємо на середній рівень і випікаємо протягом двадцяти п’яти – тридцяти хвилин. До кінця випічки кекси покриваються золотистою скоринкою. Якщо є сумніви в готовності виробів, протикаємо один з мафінів дерев’яною шпажкою: вона повинна вийти без слідів вологого тесту. Готові кекси дістаємо з духовки і злегка остуджуємо, щоб не обпектися. Витягаємо вироби з формочок, перекладаємо на тарілку і залишаємо до повного охолодження. Якщо залишити мафіни остигати прямо у формах, скоринка розмокне і стане не такою апетитною. Перед подачею посипаємо мафіни цукровою пудрою.
Приємного апетиту!
Ванільні кекси Кекси без молока Кекси в духовці Кекси в паперових формочках Кекси на кефірі Кекси на кефірі з родзинками Кекси на кефірі силіконових формочках в духовці