Малина сама по собі ягода дуже ніжна і зберегти її текстуру неушкодженою при термічній обробці дуже складно, але її приготування в цукровому сиропі дозволяє ягодам залишитися цілими. Для такої заготовки обирають хороші чисті ягоди, щоб їх не мити і відразу готувати, інакше малина від води швидко перетвориться в кашку. Велика кількість малини відразу не варять, а тільки порційно. Для збереження яскравого кольору до цієї заготівлі додають сік лимона або лимонну кислоту, що буде ще й консервантом. Густоту варення можна збільшити, подовживши час варіння, але це за бажанням.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Малина – 1.2 кг
- Цукор-пісок – 0.7 кг
- Вода – 350 мл
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
Процес приготування:
Як почати готувати малину в цукровому сиропі на зиму? Спочатку відміряємо у вказаній в рецепті кількості всі інгредієнти для приготування цієї заготовки.
У малини видаляємо плодоніжки і дрібне сміття. Якщо є необхідність промивання ягід, то її на друшляку кілька разів занурюємо в холодну воду і залишаємо на пару хвилин, щоб вся рідина стекла.
Потім ягоди акуратно перекладаємо в каструлю для варіння варення.
Насипаємо до них чайну ложку лимонної кислоти.
Малину засипаємо розрахованим кількістю цукру.
Наливаємо 350 мл чистої холодної води і ставимо ягоди на плиту, включивши середній вогонь. Варимо малину, обережно помішуючи дерев’яною ложкою, протягом 15-25 хвилин від початку кипіння і на мінімальному вогні.
Після закінчення часу варіння, малину в сиропі розливаємо в заздалегідь простерилізовані банки і відразу герметично закорковуємо прокип’яченими кришками. Потім банки ставимо на кришки, накриваємо щільною тканиною і після повного охолодження переносимо на зберігання в темне і прохолодне місце: льох або підвал. Малина в цукровому сиропі буде у вас добре зберігатися протягом року.
Вдалих і смачних заготовок!
Варення Варення з малини Малина на зиму