Малина сама по собі ягода дуже ніжна і зберегти її текстуру неушкодженою при термічній обробці дуже складно, але її приготування в цукровому сиропі дозволяє ягодам залишитися цілими. Для такої заготовки обирають хороші чисті ягоди, щоб їх не мити і відразу готувати, інакше малина від води швидко перетвориться в кашку. Велика кількість малини відразу не варять, а тільки порційно. Для збереження яскравого кольору до цієї заготівлі додають сік лимона або лимонну кислоту, що буде ще й консервантом. Густоту варення можна збільшити, подовживши час варіння, але це за бажанням.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Малина – 1.2 кг
  • Цукор-пісок – 0.7 кг
  • Вода – 350 мл
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.

Процес приготування:

Як почати готувати малину в цукровому сиропі на зиму? Спочатку відміряємо у вказаній в рецепті кількості всі інгредієнти для приготування цієї заготовки.

У малини видаляємо плодоніжки і дрібне сміття. Якщо є необхідність промивання ягід, то її на друшляку кілька разів занурюємо в холодну воду і залишаємо на пару хвилин, щоб вся рідина стекла.

Потім ягоди акуратно перекладаємо в каструлю для варіння варення.

Насипаємо до них чайну ложку лимонної кислоти.

Малину засипаємо розрахованим кількістю цукру.

Наливаємо 350 мл чистої холодної води і ставимо ягоди на плиту, включивши середній вогонь. Варимо малину, обережно помішуючи дерев’яною ложкою, протягом 15-25 хвилин від початку кипіння і на мінімальному вогні.

Після закінчення часу варіння, малину в сиропі розливаємо в заздалегідь простерилізовані банки і відразу герметично закорковуємо прокип’яченими кришками. Потім банки ставимо на кришки, накриваємо щільною тканиною і після повного охолодження переносимо на зберігання в темне і прохолодне місце: льох або підвал. Малина в цукровому сиропі буде у вас добре зберігатися протягом року.

Вдалих і смачних заготовок!

Варення Варення з малини Малина на зиму