Мариновані кабачки – завжди відмінна закуска. Вони соковиті, хрусткі і відмінно підійдуть як на повсякденний стіл, так і на святковий. Щоб кабачки вийшли дійсно смачними, вибираємо для маринування саме молоді плоди: у них ідеальна ніжна м’якоть, яка забезпечує тут найціннішу щільність і ніжну текстуру. Даний рецепт розрахований на трилітрову банку, і стерилізація не потрібна. Замість неї овочі в банку обробляються окропом, а готова заготівля закутується і повільно остигає – цього достатньо для забезпечення тривалого безпечного зберігання.
Інгредієнти: на 3 л.
- Кабачки – 1,5 – 2 кг
- Листя хрону – 1 шт.
- Петрушка – 1 пучок
- Парасольки кропу – 1 шт.
- Гірчиця французька – 1 ч. л.
- Часник – 10 зуб.
- Оцет столовий 9% – 2 ст. л.
- Перець червоний мелений – 1 шт.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування маринованих кабачків на 3 літрову банку? Банку для кабачків ретельно миємо содовим розчином і ошпарюємо окропом. Також чинимо і з кришкою.
Суцвіття кропу, зелень хрону і петрушку промиваємо і стряхиваем зайву воду.
Часник очищаємо від лушпиння і промиваємо.
На дно підготовленої банки укладаємо половину аркуша хрону, частину зелені петрушки, часник, горошини чорного перцю і насіння гірчиці.
Кабачки миємо і зрізаємо кінчики. Нарізаємо кожен плід на кружки товщиною в півтора-два сантиметри. Оскільки кабачки молоді, то ні зрізати шкірку, ні вичищати насіння не потрібно.
Викладаємо кружечки кабачків в банку на зелень зі спеціями. Робимо це досить щільно, оскільки при подальшій обробці окропом кабачки трохи осядуть.
Разом з кабачками кладемо в банку також промитий стручок червоного гострого перцю зі зрізаною плодоніжкою.
На покладені кабачки кладемо половину аркуша хрону і другу частину зелені петрушки. В окремій ємності нагріваємо воду до кипіння і заливаємо окропом кабачки в банку. Залишаємо овочі пропаритися протягом десяти хвилин.
Воду з банки зливаємо в каструлю, додаємо до неї сіль та цукровий пісок, доводимо до кипіння.
В банку з ошпареними кабачками вливаємо оцет.
Киплячим розсолом заливаємо кабачки і відразу закатуємо кришкою.
Банку перевертаємо догори дном для перевірки герметичності і закутуємо теплою ковдрою. У такому положенні даємо кабачків повністю охолонути, після чого прибираємо їх в прохолодне темне місце для зберігання. Рекомендується вжити мариновані кабачки протягом одного року.
Приємного апетиту!
Гарнір з кабачків Заготовки з кабачків на зиму Консервовані кабачки Мариновані кабачки Салати з кабачків на зиму