Я дуже люблю лісові прогулянки та проводжу їх з користю. Улюбленими грибами для мене є опеньки, для того, щоб зібрати велику кількість цих грибів, не потрібно докладати великих зусиль. Опеньки ростуть великими групами. Сьогодні я хочу запропонувати рецепт маринованих опеньків.


Інгредієнти: на 1.5 л.

  • Опеньки свіжі – 3 кг
  • Вода – 1 л
  • Насіння кропу – 1 ч. л.
  • Часник – 10 зуб.
  • Перець духмяний горошок – 5 шт.
  • Перець чорний горошок – 5 шт.
  • Оцтова есенція – 0,5 ст. л.
  • Лавровий лист – 5 шт.
  • Цукор-пісок – 1,5 ст. л.
  • Гвоздика – 5 бутонів
  • Сіль – 1,5 ст. л.

Процес приготування:

Рецепт маринованих опеньків в домашніх умовах простий у приготуванні! Опеньки ретельно переберіть. Підготовлені опеньки викладіть в глибоку ємність і залийте холодною проточною водою. Залиште опеньки приблизно на 30-40 хвилин. Потім злийте воду і добре промийте опеньки в холодній воді.

Вимиті опеньки викладіть в глибоку каструлю з товстим дном. Залийте холодною водою так, щоб вода повністю покривала опеньки. У каструлю додайте трохи кухонної солі. Поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння.

Потім зменшіть вогонь і варіть опеньки приблизно 30-40 хвилин, періодично знімаючи піну, яка утворилася. Відварені опеньки злийте через друшляк або сито, потім промийте холодною водою і залиште на декілька хвилин стекти зайвої рідини.

Приготуйте маринад. У каструлю з товстим дном налити необхідну кількість питної води, додайте сіль, цукровий пісок, лавровий лист, перець запашний горошком, перець чорний горошком, насіння кропу і гвоздику.

Поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Варіть маринад ще 5-7 хвилин, потім влийте оцтову есенцію, і перемішайте.

Зварені і промиті опеньки викладіть в киплячий маринад. Знову доведіть до кипіння і варіть ще 10-15 хвилин.

Часник очистіть від лушпиння і промийте в холодній проточній воді. Очищений часник розрізати уздовж. Підготуйте банки, ретельно вимийте їх з харчовою содою і стерилізуйте їх в духовій шафі, в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Кришки обдайте окропом або прокип’ятіть каструлі приблизно 10 хвилин. На дно стерильних банок викладіть очищений часник.

Опеньки рівномірно розподіліть по стерильним банкам. Банки з опеньками залийте гарячим маринадом. Гарячі банки загорніть стерильними кришками з допомогою закочувального ключа. Банки з опеньками переверніть догори дном, закутати теплою ковдрою і залиште в такому положенні до повного охолодження приблизно на добу.

Після повного охолодження переверніть банки з маринованими опеньками і перемістіть їх в прохолодне темне місце на зберігання.

Приємного апетиту!

Мариновані гриби на зиму Мариновані опеньки Опеньки на зиму