Найпростіший рецепт приготування маслюків, який, тим не менш, повністю розкриває все багатство їх смаку і аромату. Ріпчасту цибулю і сметана відмінно поєднуються з маслюками, як, втім, і з будь-якими грибами. Важливий момент – сметану краще використовувати пожирніше, так вершковий смак грибів буде більш насиченим. А ріпчасту цибулю необхідно обсмажити до легкої золотавості ще перед додаванням маслюків. Самі маслюки перед приготуванням обов’язково відварюємо.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Маслюки свіжі – 1 кг
  • Вода – 2 л
  • Сіль велика – 2 ст. л.
  • Перець чорний горошок – 10 шт.
  • Перець духмяний горошок – 3 шт.
  • Лавровий лист – 3 шт.
  • Масло рослинне – 50 мл
  • Цибуля ріпчаста – 2 головки
  • Сметана – 200 гр.
  • Кріп – 0.5 пучків

Процес приготування:

Приступимо до готування маслюків смажених зі сметаною і цибулею. Маслюки перебираємо від випадкового сміття, зачищаємо ніжки від забруднень, вирізаємо дефектні частини плодових тіл, а також знімаємо шкірку з капелюшків.

Підготовлені гриби ретельно промиваємо проточною водою.

Нарізаємо маслюки на невеликі частини.

Вливаємо воду в зазначеній кількості в каструлю, додаємо сіль, лавровий лист і обидва види перців. Занурюємо у воду гриби і ставимо на плиту. Доводимо воду до кипіння і варимо гриби з моменту закипання протягом двадцяти хвилин.

Після відварювання відкидаємо маслюки на друшляк, промиваємо під струменем проточної води, а потім даємо рідини максимально стекти з грибів.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо дрібними кубиками або тонкими полукружиями.

У сковороді розігріваємо олію до гарячого стану і висипаємо в нього підготовлений ріпчасту цибулю. При постійному помішуванні обсмажуємо цибулю при середній температурі до легкої золотавості.

Коли цибуля почне рум’янитися, додаємо до нього гриби, перемішуємо і обсмажуємо все разом п’ятнадцять-двадцять хвилин при відкритій кришці – грибна рідина повинна випаруватися практично повністю.

Після закінчення зазначеного часу кладемо до грибів сметану і перемішуємо.

Кріп промиваємо, обсушуємо, дрібно рубаємо ножем і висипаємо в сковороду до грибів. Перемішуємо і закриваємо кришкою. Тушкуємо гриби ще десять хвилин при низькій температурі.

Готові маслюки в гарячому вигляді розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл. Посипаємо зеленню і чорним меленим перцем за смаком.

Приємного апетиту!

Маслюки, смажені з цибулею Смажені маслюки Як приготувати маслюки - рецепти