Класичний рецепт медовика передбачає розкочування окремих коржів, що вимагає затрачивания певного часу. А є і спрощений варіант, де тісто випікається єдиної заготівлею, яку потім потрібно розрізати на кілька шарів і далі вже як зазвичай просочити кремом. Такий медовик нічим не поступається традиційному по смаку – все такий же м’який, ніжний, просочений, з яскравою медової ноткою. А економія часу і зусиль – суттєва.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Мед – 3 ст. л.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Борошно пшеничне – 1.5 – 2 склянки
- Сметана 20% – 400 гр.
- Цукор-пісок – 0.5 склянки
- Масло рослинне (для крему) – 1 – 2 ст. л.
Процес приготування:
Почнемо готувати медовик за 15 хвилин. В великій мисці змішуємо яйця, цукровий пісок і рідкий мед до однорідного стану. Можна зробити це міксером на середній швидкості або вінчиком вручну. В окрему ємність просіваємо борошно разом з содою. Суху суміш висипаємо в яєчно-медову масу порціями, поступово замішуємо тісто. Готове тісто має бути середньої густоти, що ллється з ложки. В залежності від характеристик борошна, її може знадобитися більше або менше: як тільки необхідна консистенція буде досягнута, додавання борошна припиняємо.
Духовку розігріваємо до 180 градусів. Форму для випічки змащуємо рослинним маслом. Як варіант, форму також можна застелити промасленим пергаментом. Якщо форма силіконова, то нічим змащувати не потрібно. Приготоване тісто виливаємо у форму і ставимо в гарячу духовку на середній рівень. Випікаємо протягом п’ятнадцяти хвилин. Тісто повинно помітно збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться.
Форму з випеченою заготівлею дістаємо з духовки, даємо трохи охолонути, щоб не обпектися. Потім витягаємо з форми і даємо повністю охолонути. Остиглу заготівлю розрізаємо на три рівні поздовжніх коржа з допомогою гострого довгого ножа. З верхнього коржа зрізаємо верхівку, яка зазвичай піднімається у вигляді гірки при випічці. Подрібнюємо її в блендері до отримання дрібної крихти – це буде обвалуванням готового торта.
Для приготування крему охолоджену сметану змішуємо з цукром і збиваємо міксером на високій швидкості до повного розчинення цукру. Приготованим кремом прослаиваем коржі, намагаючись рівномірно розподілити його кількість за всім верствам. Верхній корж і боки торта також змащуємо кремом.
Крем для зручності можна видавлювати з кондитерського мішка, а можна просто акуратно розподіляти за допомогою ложки.
Поверхню і боки торта обсипаємо приготовленої крихтою.
Готового сформованого торту необхідно дати час для того, щоб він просочився і придбав властиву медовик м’якість і ніжність. для цього поміщаємо його в холодильник на два-три години. Перед подачею дістаємо торт з холодильника, щоб він прийняв кімнатну температуру, нарізаємо на порції і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Медовик Медовик без масла Медовик без розкочування коржів зі сметанним кремом Медовик за 30 хвилин без розкочування коржів Медовик зі сметанним кремом класичний Медовик радянського часу класичний