Одним із способів заготівлі ожини як корисної і смачної ягоди є закачування з неї компоту. Для нього підходить ягода будь-якого сорту, як садові, так і лісова. Готуємо без стерилізації і методом однократної заливки цукровим сиропом, в результаті чого ягоди добре зберігають форму і насичений темно-червоний колір. Ожину з компоту можна не тільки їсти, але і використовувати для декору домашньої випічки.
Інгредієнти: на 3 л.
- Ожина – 400 гр.
- Цукор-пісок – 280 гр.
- Лимонна кислота – 1 ч. л.
- Вода – 2.5 л.
Процес приготування:
Приступимо до готування ожинового компоту без стерилізації на зиму. Для приготування ожинового компоту без стерилізації відберіть щільні, зрілі і неушкоджені ягоди. Відміряйте вказане в рецепті кількість цукру, лимонки і води в розрахунку на одну 3-літрову банку. Заздалегідь будь-яким способом банку і кришку стерилізуйте.
Ожину очистіть від дрібного сміття і промийте ягоди холодною водою двічі.
У стерильну банку акуратно пересипте промиту ожину.
Розраховане кількість цукру насипте в окрему каструльку.
Потім до цукру насипте чайну ложечку лимонки і перемішайте.
Потім в каструльку до цукру налийте чисту воду і зваріть цукровий сироп. Його прокип’ятіть на великому вогні протягом 2 хвилин.
Киплячим сиропом залийте ожину в банку.
Банку з компотом герметично загорніть стерильною кришкою.
Потім переверніть її на кришку і на 12 годину або всю ніч укутайте махровим рушником. Цей час потрібен для пастеризації компоту, так як заливка була однократна.
Компот з ожини без стерилізації готовий. У темному холодному місці він буде добре зберігатися протягом року, не змінюючи свого кольору і прозорості.
Смачних і вдалих заготовок!