Одним із способів заготівлі ожини як корисної і смачної ягоди є закачування з неї компоту. Для нього підходить ягода будь-якого сорту, як садові, так і лісова. Готуємо без стерилізації і методом однократної заливки цукровим сиропом, в результаті чого ягоди добре зберігають форму і насичений темно-червоний колір. Ожину з компоту можна не тільки їсти, але і використовувати для декору домашньої випічки.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Ожина – 400 гр.
  • Цукор-пісок – 280 гр.
  • Лимонна кислота – 1 ч. л.
  • Вода – 2.5 л.

Процес приготування:

Приступимо до готування ожинового компоту без стерилізації на зиму. Для приготування ожинового компоту без стерилізації відберіть щільні, зрілі і неушкоджені ягоди. Відміряйте вказане в рецепті кількість цукру, лимонки і води в розрахунку на одну 3-літрову банку. Заздалегідь будь-яким способом банку і кришку стерилізуйте.

Ожину очистіть від дрібного сміття і промийте ягоди холодною водою двічі.

У стерильну банку акуратно пересипте промиту ожину.

Розраховане кількість цукру насипте в окрему каструльку.

Потім до цукру насипте чайну ложечку лимонки і перемішайте.

Потім в каструльку до цукру налийте чисту воду і зваріть цукровий сироп. Його прокип’ятіть на великому вогні протягом 2 хвилин.

Киплячим сиропом залийте ожину в банку.

Банку з компотом герметично загорніть стерильною кришкою.

Потім переверніть її на кришку і на 12 годину або всю ніч укутайте махровим рушником. Цей час потрібен для пастеризації компоту, так як заливка була однократна.

Компот з ожини без стерилізації готовий. У темному холодному місці він буде добре зберігатися протягом року, не змінюючи свого кольору і прозорості.

Смачних і вдалих заготовок!

Компот з ожини без стерилізації на зиму Компот з ожини в 3-х літрових банках на зиму Компот з ожини на зиму Компоти