Краффин об’єднує в собі елементи листкового круасана, класичного дріжджового тіста і десертного маффінів. Зріз готового виробу виглядає неймовірно ефектно. Такий паска одним своїм виглядом створює святкову атмосферу. Тісто добре піднімається і дуже приємно в роботі – м’яке і податливе. Рулет-заготівля формується легко і зручно вкладається в форму. Найцікавіше – робити перший зріз готового паски і дізнатися, який візерунок вийшов у тесту?
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 350 гр.
- Цукор-пісок – 80 гр.
- Молоко коров’яче – 110 мл
- Сухі дріжджі – 7 гр.
- Сіль – 0.5 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Яєчний жовток – 2 шт.
- Топлене масло (для тіста) – 40 гр.
- Масло вершкове – 100 – 120 гр.
- Журавлина – 100 гр.
- Родзинки – 50 гр.
- Горіхи подрібнені – 50 гр.
Процес приготування:
Як приготувати паску краффин? Підігріваємо Молоко на плиті або в мікрохвильовій печі до теплого стану. Ділимо весь обсяг молока на дві частини. В одну частину висипаємо дріжджі і чайну ложку цукрового піску, перемішуємо. Залишаємо суміш в теплому місці на 15-20 хвилин, щоб дріжджі активувалися і почали свою роботу. В окремому посуді збиваємо яйце з жовтками і цукром до пишної маси.
В іншу ємність просіваємо борошно пшеничне і змішуємо її з сіллю. У борошно виливаємо дріжджову масу, другу частину молока, збиту яєчно-цукрову масу, розтоплене вершкове масло. Замішуємо тісто руками, при необхідності додаємо ще борошна. Готове тісто виходить м’яким, злегка липне до рук. Воно ні в якому разі не повинно бути крутим.
Замішане тісто викладаємо на поверхню столу і вимішуємо ще десять-п’ятнадцять хвилин, поки маса повністю не перестане липнути до рук. Скачуємо їх тіста кулю і поміщаємо його в змащену маслом миску, затягуємо миску харчовою плівкою. Ставимо миску в тепле місце й чекаємо приблизно годину, поки тісто не збільшиться в об’ємі в два рази.
Збільшилася в обсязі тісто викладаємо на поверхню, змащену маслом, і ділимо на потрібну кількість частин, згідно з планованим кількістю пасок. Кожну частину оформляємо в кулю і накриваємо плівкою, залишаємо на десять-п’ятнадцять хвилин, щоб тісто ще трошки підросло. Потім розкачуємо кожну частину по черзі прямокутні пласти. Пласти змащуємо рівним шаром розм’якшеного вершкового масла. Поверх масла розсипаємо промиті і обсушені сухофрукти і пелюстки мигдалю. Формуємо максимально щільний рулет, скручуючи пласт по довгій частині. Сформований рулет тримаємо накритих плівкою, поки розкачуємо наступну частину тесту.
Кожен рулет розрізаємо вздовж на дві частини, залишаючи неразрезанным край рулету довжиною в кілька сантиметрів.
Скручуємо по спіралі зрізом назовні першу половину рулету. Дійшовши до неразрезанного краю, витягуємо другу частину наверх також зрізом назовні і продовжуємо скручувати по спіралі. Повинна вийти двоповерхова заготовка з спіралеподібних частин.
Сформовані паски відразу укладаємо в підготовлені форми. Найзручніше використовувати для пасок паперові форми: їх не потрібно змащувати, вони добре тримають виріб при випічці і транспортуванні, естетично виглядають. Якщо використовуєте звичайні багаторазові форми, потрібно змастити з тонким шаром масла з допомогою силіконової пензлика. Сирим куличам у формах перед випічкою даємо постояти в теплому місці протягом години.
За вказаний час паски повинні ще збільшитися. Ставимо їх на решітку і ставимо в попередньо розігріту до 190 градусів духовку на середній рівень. Випікаємо при зазначеній температурі протягом десяти хвилин, потім зменшуємо температуру до 175 градусів і печемо ще 25-30 хвилин. Щоб верхівки пасок не пригоріли, можна прикрити їх фольгою після перших десяти хвилин випікання. Готові паски дістаємо з духовки і покласти на решітку. Даємо їм повністю охолонути. Можна посипати поверхню цукровою пудрою через ситечко або покрити будь глазур’ю до смаку.
Приємного апетиту!
Великодні паски як кекси Здобні великодні паски Маленькі паски Паски краффины великодні Страви на Великдень