Така пасха має дуже ніжний смак, з вираженим вершковим відтінком. Сир обов’язково протираємо через сито, щоб він став м’яким і однорідним. При змішуванні заварний жовткової маси і сиру обов’язково використовуємо міксер – він допоможе збити масу до повітряного і повністю гомогенного стану. Відстоюватися така пасха буде не менше дванадцяти годин в холодильнику – за цей час сироватка стече, консистенція стане більш щільною, а смак – насиченим.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Сир 9% – 1 кг
  • Яєчний жовток – 4 шт.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Вершки 33% – 250 мл
  • Сметана – 250 мл
  • Цукати – 100 гр.
  • Горіхи – 50 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.

Процес приготування:

Як почати готувати заварую сирну паску з цукатами? Сир використовуємо пожирніше, не менше 9% жирності. Вершкове масло заздалегідь дістаємо з холодильника, щоб воно встигло розм’якнути до моменту приготування. Щоб забезпечити десерту ніжну однорідну текстуру, сир протираємо через дрібне сито. Поміщаємо протертий сир в каструлю, додаємо розм’якшене вершкове масло, ретельно перемішуємо.

Яйця розбиваємо і відокремлюємо жовтки від білків. Білки для паски не використовуємо. Жовтки кладемо в каструлю і додаємо цукровий пісок з ванільним цукром. Збиваємо все разом до однорідної піни.

Ставимо каструлю з жовтково-цукровою масою на плиту і нагріваємо її на невеликому вогні при безперервному помішуванні віночком. Вливаємо вершки, продовжуємо заважати і доводимо масу до кипіння.

Тримаємо на вогні при безперервному кипінні дві-три хвилини, не даючи масі кипіти. Потім знімаємо з плити і даємо охолонути до теплого стану.

В сирно-масляну масу вливаємо жовтково-вершкову заварную суміш і збиваємо міксером. Починаємо на невеликій швидкості і поступово нарощуємо обертів.

Маса повинна вийти повністю однорідною і злегка тримає форму.

Далі висипаємо в сирну заготівлю подрібнені цукати, подрібнені горіхи і додаємо сметану – вона повинна бути свіжою і некислої. Перемішуємо до однорідності.

Пасочницу вистилаємо марлею, складеною в два шари. Заповнюємо її приготовленої сирною масою. Вирівнюємо, краї марлі загортаємо наверх, покриваючи сир. Накриваємо кришкою і встановлюємо зверху вантаж. Це може бути, наприклад, просто пакет соку або банку з водою. Прибираємо конструкцію в холодильник на дванадцять годин.

Після закінчення зазначеного часу знімаємо вантаж, краї марлі розгортаємо і акуратно перевертаємо сирну паску на блюдо. Поверхню можна додатково прикрасити цукатами. Десерт можна подавати.

Приємного апетиту!

найсмачніша сирна паска ПП сирна паска Святковий стіл на Великдень Сирна паска Страви на Великдень