Паска краффин виходить просто шедевр! Цей паска з першого погляду здається приготованим з листкового тіста. Насправді тісто дріжджове, але техніка готування дозволяє створити шедевральний святковий пиріг з начинкою з сухофруктів і горіхів. На приготування піде якийсь час, але результат вразить вашу уяву.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Борошно пшеничне – 350 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Яєчний жовток – 2 шт.
  • Сухі дріжджі – 6 гр.
  • Молоко коров’яче – 110 мл
  • Цукор-пісок – 80 гр.
  • Масло (82,5%) – 160 гр.
  • Коньяк – 1 ч. л.
  • Журавлина або Родзинки – 120 гр.
  • Волоський горіх – 60 гр.
  • Для глазурі: – 1 щіпка
  • Желатин харчовий – 0.5 ч. л.
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Вода – 3 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 ст. л.

Процес приготування:

Паска краффин виходить просто шедевр! Молоко підігрійте до 35 градусів, додайте в нього дріжджі, 2 ст. л. борошна і 1 ч. л. цукру. Добре перемішайте і поставте в теплому місці на 30 хвилин, щоб опара піднялась.

решту борошно просіяти у велику миску, щоб вона наситилася киснем.

Промийте сухофрукти і просушіть. Якщо журавлина (ізюм) велика, розріжте навпіл кожну ягоду. Ядра горіхів подрібніть на дрібні шматочки.

Коли на поверхні опари утворюється пінна шапка – її можна використовувати далі.

У мисці з’єднайте жовтки і яйце, які заздалегідь дістали з холодильника.

Всипте до них цукор і збийте до білої піни.

У борошно додайте сіль, розмішайте і утворіть в середині заглиблення. Опару влийте в нього.

Слідом вилийте в яєчну масу борошно і перемішайте тісто.

Додайте в тісто коньяк, він додасть аромат, але при бажанні можете замінити його на мускатний горіх або цедру цитрусових (лимона або апельсина). Розтопіть 40 р. вершкового масла і влийте в тісто.

Перемішуйте масу ложкою, поки це можливо.

Потім продовжите працювати руками на присипаній борошном поверхні близько 10 хвилин.

Місіть тісто, поки воно не перестане липнути до рук і не стане пластичним і м’яким.

Глибоку суху миску змастіть маслом і покладіть в нього тісто. Накрийте плівкою і залиште в теплому місці на 30 хвилин.

Тісто, яке виросло вдвічі, обімніть і розділіть на 3 частини. Зберіть кожен шматок в кулю і покладіть під плівку. Залиште на 10 хвилин.

Розкачайте кулю в дуже тонкий прямокутний пласт, припудривши поверхню борошном.

Розм’якшеним маслом (1/3) змастіть всю поверхню розкатаного тіста.

Посипте рівномірно рідкісним шаром 1/3 частиною сухофруктів і горіхів.

Загорніть пласт в трубочку, намагаючись це робити щільно, не залишаючи всередині пустот. Те ж саме зробіть з рештою двома шарами тіста.

Присипте стіл борошном і викладіть рулети. Підготуйте 3 форми для пасок, трохи змастіть їх всередині олією.

Розділіть гострим ножем рулет уздовж навпіл, не дорізуючи до кінця один край на 3 див.

З одного боку почніть скручувати тісто в кільце, закручуючи назовні.

Коли дійдете до місця згину, акуратно укладіть його всередину і продовжуйте укладати тісто. Діаметр повинен бути трохи менше розміру форми.

Перекладіть заготовки до форми і поставте в тепло на 30 хвилин.

Розмістіть пироги на решітку в розігрітій до 200 градусів духовки, дно загорніть в шар фольги і випікайте 10 хвилин.

Перевірте верх випічки, не відкриваючи духовку, якщо він сильно запікся-потрібно прикрити верх фольгою, діставши випічку з шафи. І готуйте ще 15 хвилин при 180 градусах.

Дістаньте паски з жаровні і дайте 10 хвилин постояти і діставайте з форм.

Приготуйте глазур, для цього желатин покладіть 1 ст. л. гарячої води до набухання. Окремо змішайте 2 ст. л. води з цукром і закип’ятіть. Поваріть трохи, щоб кристали цукру розчинилися. Злегка остудіть до дуже теплої температури, додайте желатин і добре розмішайте. Збийте масу міксером до густої піни і змажте краффины. При бажанні відразу присипте їх кольоровою посипкою. Чи можете посипати їх цукровою пудрою, щоб виділити рельєфність пирогів.

Приємного апетиту!

Великодні паски як кекси Здобні великодні паски Маленькі паски паски з горіхами Паски краффины великодні Страви на Великдень