Паска на молоці і сухих дріжджах ще один варіант ласощі для світлого свята Великодня. Християни готуються до цього свята, дотримуючись традиції і звичаї. Основними стравами є фарбовані яйця – символ відродження і великдень, і паска – символ торжества всіх християн. Рецепт найсмачнішого великоднього кошика, який сподобається будь-якій господині.


Інгредієнти: на 3 порції.

  • Молоко коров’яче – 0,5 л.
  • Сухі дріжджі – 11 гр.
  • Борошно – 1 – 1.5 кг
  • Яйце – 6 шт.
  • Масло вершкове – 180 – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 1 – 1.5 склянки
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Родзинки – 150 – 200 гр.
  • Для глазурі: –
  • Яєчний білок – 2 шт.
  • Цукор-пісок – 100 – 150 гр.

Процес приготування:

Як приготувати паску на молоці і сухих дріжджах? Підігріваємо молоко до теплого стану. Розчиняємо в молоці дріжджі.

Додаємо борошно, але не всю, а приблизно 500-600 грам. Все ретельно перемішуємо.

Далі ставимо в тепле місце, щоб тісто підійшло. Я наливаю в каструльку теплу воду і ставлю туди тарілку з тестом.

Можна накрити кришкою, я зазвичай накриваю рушником.

Наше тісто має збільшитися в два рази. Це відбувається зазвичай за 30-40 хвилин.

Відокремлюємо білки від жовтків, жовтки розтираємо з цукром і ваніліном.

Міксером збиваємо білки до утворення піни.

Коли тісто підійшло, додаємо туди спочатку жовтки. Перемішуємо.

Потім м’яке, підтоплене масло. Перемішуємо.

І білки. Перемішуємо до однорідності.

Замішуємо тісто, додаємо борошно. Вимішуємо, щоб не липло до рук, але щоб і не надто щільне було.

Знову накриваємо і ставимо в тепле місце. В цей раз даємо постояти близько 60 хвилин.

Поки тісто піднімається, підготуємо начинку для нашого паски. Я беру родзинки, можна цукати, горіхи все на ваш смак. Замочуємо ізюм на 15 хвилин в теплій воді.

Воду зливаємо і додаємо його в піднялося тісто, добре перемішуємо і знову опару ставимо в тепле місце.

Коли тісто добре підніметься, беремо формочки для паски, змащуємо маслом і викладаємо його приблизно на 1/3 частину форми.


Накриваємо харчовою плівкою або пакетом, чекаємо хвилин 10, поки тісто підніметься у формі.


Поки воно піднімається, приготуємо глазур. Відділити білки від двох яєць і добре взобьем міксером до утворення густої піни.

Ставимо в розігріту духовку, приблизно 100-120 градусів і випікаємо 15 хвилин, потім підвищуємо температуру до 180 градусів і випікаємо 20-25 хвилин. Проткнути паска зубочисткою, щоб перевірити ступінь готовності. Суха зубочистка – паска готова.

Готову паску покриваємо глазур’ю, посипаємо прикрасами.

Великодні паски Великодні паски на вершковому маслі Здобні великодні паски Святковий стіл на Великдень Смачні великодні паски Страви на Великдень Тісто для пасок