Паска на опарі з цукатами можна назвати класичними: дріжджове тісто, приготовлене на опарі, з додаванням вершкового масла і велику кількість цукру. Для додавання смакового нюансу і додаткової соковитості у тісто додаємо цукати. Для ароматизації – коньяк. Декоруємо готові паски білосніжною білкової глазур’ю.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Молоко коров’яче – 200 мл
- Свіжі дріжджі – 50 – 60 гр.
- Борошно – 600 – 700 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор-пісок – 1,5 склянки
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Коньяк – 0.5 ст. л.
- Цукати – 150 – 200 гр.
- Цедра апельсина – 1 ст. л.
- Яєчний білок – 1 шт.
- Цукрова пудра – 0.75 склянки
- Лимонний сік – 0.5 ст. л.
- Кондитерська посипання – для прикраси
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Для приготування паски на опарі з цукатами вливаємо молоко в об’ємну миску, підігріваємо до теплого стану. Всипаємо в нього раскрошенные дріжджі і дві столові ложки цукрового піску із загальної кількості. Розчиняємо добавки. Додаємо в отриману суміш дві столові ложки борошна. Накриваємо миску з опарою рушником і ставимо в тепле місце на півгодини-сорок хвилин. Опара повинна збільшитися в розмірі і покритися пухирцями.
Поки опара підходить, з жовтком яйця розтираємо з цукровим піском і ванільним цукром до світлого кольору. Вершкове масло розтоплюємо до рідкого стану. Вливаємо тепле вершкове масло до яєчно-цукрової суміші, перемішуємо.
У підійшла опару додаємо яєчно-масляну масу, вливаємо коньяк, перемішуємо.
В останню чергу просіваємо борошно і додаємо її до отриманої опарной масі.
Додаємо порціями, щоб відстежувати консистенцію: тісто має бути дуже м’яким, неоформленим.
Викладаємо масу на стіл і починаємо вимішувати, потроху підсипаючи борошно. Місимо довго – п’ятнадцять-двадцять хвилин. До кінця замісу тісто почне відлипати від рук і оформлятися ком.
Замішане тісто покласти в глибокий посуд і прибираємо в тепле місце приблизно на годину-півтора.
Маса повинна збільшитися в два-два з половиною рази.
тісто викладаємо на стіл, розминаємо в корж, зверху викладаємо цукати і апельсинову цедру, складаємо конвертом або згортаємо рулетом.
Вводимо такому чином всі цукати.
Форми для випічки змащуємо зсередини вершковим маслом. Для збільшення висоти форм можна використовувати промаслений пергамент, оформивши його розмір вище країв форми. Викладаємо в них тісто, заповнюючи не більш, ніж третину об’єму форми. Залишаємо тісто у формах для остаточного підйому на двадцять-тридцять хвилин.
Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Поміщаємо форми з тістом в духовку і випікаємо їх орієнтовно тридцять-сорок хвилин. Для впевненості готовність можна перевірити дерев’яною шпажкою.
Поки паски випікаються, готуємо глазур: у миску кладемо білки, цукрову пудру і лимонний сік. Міксером збиваємо все разом до отримання густої, гладкою глазурі. Готові паски дістаємо з духовки, даємо охолонути до теплого стану та покриваємо їх зверху приготовленої білкової глазур’ю.
При бажанні можна прикрасити поверхню і кондитерської посипкою – вона відмінно прилипає до вологою глазурі і фіксується після підсихання.
Смачного!