Сьогодні представляю вашій увазі рецепт сирного паски на заквасці. Великдень – важливий сімейне свято, яке збирає всіх членів великої родини за великим столом. Бабуся найчастіше готує сирні паски на заквасці. Процес цей не стільки трудомісткий, скільки довгий. Але результат себе виправдовує. Для таких пасок зовсім не обов’язково використовувати глазур.


Інгредієнти: на 15 порц.

  • Закваска – 100 гр.
  • Борошно пшеничне – 350 гр.
  • Молоко коров’яче – 350 мл
  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Сир (м’який) – 200 гр.
  • Яєчний жовток – 5 шт.
  • Борошно цільнозернові – 500 гр.
  • Цукор-пісок – 200 гр.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Ізюм – 300 гр.
  • Сіль – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати сирна паска на заквасці? У глибоку миску вилийте попередньо підігріте до теплого стану молоко, додайте зрілу закваску вологістю 100%, необхідну кількість цукрового піску і заздалегідь просіяне пшеничне борошно. Добре перемішайте, оберніть харчовою плівкою або накрийте кришкою і залиште приблизно на 10-12 годин у теплому місці.

Курячі яйця розділити на жовтки і білки. Вам знадобляться для приготування тіста тільки курячі жовтки. У чашу стаціонарного міксера викладіть опару, м’який сир, курячі жовтки і пшеничне цільнозернове борошно. Перемішайте до однорідної консистенції на маленькій швидкості і залиште на 20-25 хвилин.

Родзинки переберіть, промийте і залийте окропом. Залиште для набухання приблизно на 15-20 хвилин. Потім злийте родзинки через сито і дайте йому повністю охолонути.

Відпочиле тісто перемішайте на маленькій швидкості міксера, додати сіль.

В кілька прийомів введіть цукровий пісок, продовжуючи перемішувати міксером.

Частинами введіть розм’якшене вершкове масло, продовжуючи перемішувати міксером.

Потім введіть набряклий родзинки і перемішайте міксером.

Замішане тісто викладіть в глибоку ємність, накрийте кришкою або оберніть харчовою плівкою. Ємність повинна бути в кілька разів більше, тому що тісто добре збільшиться в обсягах. Ємність залиште при кімнатній температурі на 6-8 годин.

За цей час тісто добре підніметься.

Чисту робочу поверхню столу присипте борошном і викладіть тісто.

Розділіть тісто на частини.

Підготуйте форми, в яких будете випікати паски. Я найчастіше беру паперові, паски в них виглядають по-святковому ошатно.

Тісто акуратно укладіть у форму для випічки.

Накрийте харчовою плівкою або пакетом, щоб тісто не подсыхало, і дайте йому підійти. На це може знадобитися близько 6 годин.

Заздалегідь розігрійте духовку до 180 градусів. Паски помістіть в духовку і випікайте приблизно 30 хвилин. Дивіться по своїй духовці. Готовність пасок перевірте дерев’яної шпажкою.

Готові паски остудіть на решітці. Тим часом приготуйте глазур або залиште так. Остиглі паски за бажанням прикрасьте глазур’ю і елементами декору. Подавайте на стіл. На нашому святковому столі завжди є така великодня випічка. Паски виходять пористими, повітряними, смачними і ніжними.

Приємного апетиту!

Великодні паски на заквасці Великодні паски на опарі паска без дріжджів з родзинками паски з родзинками паску класичний паску як у бабусі Святковий стіл на Великдень Сирні паски з родзинками