Паска на опарі зі свіжими дріжджами – це головний символ православної Пасхи і воістину справжнє прикраса столу. Його рецепти передаються від матері до доньки, з покоління в покоління. Якщо у вас немає сімейного рецепта, то спробуйте приготувати такий паска, можливо, саме його ви передасте своїм дітям.
Інгредієнти: на 10 порц.
- Борошно пшеничне – 1 кг
- Цукор-пісок – 200 гр.
- Сіль – 5 гр.
- Молоко коров’яче – 300 мл
- Яйце – 6 шт.
- Масло вершкове – 250 гр.
- Свіжі дріжджі – 55 гр.
- Ванільний цукор – 20 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Ізюм – 300 гр.
- Цукати – 300 гр.
- Масло соняшникове – 10 мл
Процес приготування:
Як приготувати паску на опарі зі свіжими дріжджами? Зверніть увагу, що для приготування паски необхідно використовувати продукти кімнатної температури. Тому слід заздалегідь дістати їх з холодильника. Приготування паски починається з підготовки опари. Для цього в окремій мисці розімніть свіжі дріжджі виделкою або розберіть їх на шматочки руками. До дріжджів додати цукор (1 ч. л.), тепле молоко (3 ст. л.). Перемішайте інгредієнти і залиште на 5 хвилин. Цукор є активатором дріжджів. Саме завдяки хімічній реакції з ним дріжджі виділяють вуглекислий газ. А тепле молоко служить каталізатором, що прискорює хімічну реакцію.
В глибоку миску налийте 100 мл теплого молока, всипте 1 ст. л. цукру і 150 гр. просіяного борошна. Не лінуйтеся просіяти борошно. На ряду з дріжджами вона відповідає за підсумковий результат ваших старань.
До молока, цукру та борошна влийте підготовлені дріжджі.
Перемішайте всі інгредієнти до об’єднання. У вас вийде маса по консистенції схожа на густу сметану. Накрийте її рушником і поставте в тепле місце на півгодини.
Через півгодини перевірте опару. Вона повинна вирости в обсязі, і володіти великою кількістю бульбашок.
Тепер займіться приготуванням тіста. Для цього у велику, глибоку миску розбийте 4 яйця. Відокремте жовтки від білків у 2 яєць. Жовтки відправте в миску з іншими яйцями. Білки збережіть, вони можуть згодом стати в нагоді для приготування глазурі. Всипте весь цукор, який у вас залишився, сіль і пакет ванільного цукру (20 гр.). Перемішайте інгредієнти до об’єднання, збивати не слід.
Влийте молоко, що залишилося. Перемішуємо.
Всипте приблизно 1/3 частину борошна і цедру лимона. Ще раз перемішайте інгредієнти.
Введіть розм’якшене вершкове масло.
Перекладіть підійшла опару до решти інгредієнтів. Перемішайте і введіть борошно. Не забудьте її просіяти.
Вимішуйте тісто не дуже довго. Досить перемішати в мисці.
Перекладіть тісто в глибоку миску або каструлю. Змастіть його поверхню олією. Зручно це робити, просто змочити олією руки.
Накрийте миску або каструлю рушником і поставте підходити в тепле місце. Час, який піде на те, щоб тісто підійшло індивідуально і в чому залежить від якості дріжджів.
Замочіть родзинки в теплій воді на 5-10 хвилин. Потім відкиньте його на друшляк.
Введіть замочений родзинки і цукати у тісто.
Акуратно перемішайте, злегка обминаючи тісто. Знову поставте тісто підходити.
Відпрацьоване тісто має збільшитися в обсязі приблизно в 3-4 рази.
тісто розкладіть у форми для випічки. Якщо використовуєте металеві, то застеліть дно пергаментом. Заповнюйте форму наполовину. Залиште ще раз підходити.
Поки тісто підходити розігрійте духовку до 180°. Випікайте паски в залежності від розміру від 30 до 60 хвилин. Головний ознака готовності паски – це рум’яна кірочка.
Смачного!