У багатьох сімей, сирна паска користується великим успіхом, ніж паски. І не дивно – ніжний, що тане в роті десерт володіє приємним вершково-сирним смаком і мало кого залишає байдужим. У даному рецепті додамо до сиру варену згущенку. Вона забезпечить «карамельність» як смаком, так і кольором готової великодня. Також додамо цукати – вони освіжать сирну масу кисло-солодкими вкрапленнями і додадуть яскравості.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Сир 9% – 300 гр.
  • Сметана 20% або Сметана 26% – 100 гр.
  • Масло вершкове – 100 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.
  • Цукати – 75 гр.
  • Варена згущене молоко – 200 гр.

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування царської великодня, сирною зі згущеним молоком? Зазвичай сир перед приготуванням паски рекомендують окремо протерти через сито, щоб забезпечити великодня ніжну однорідну текстуру.

Пропонуємо відразу змішати всі інгредієнти в мисці й пробити суміш заглибним блендером. Це суттєво прискорить процес і дасть відмінний результат. Покласти в миску сир, викладаємо до нього жирну сметану, ванільний цукор для ароматизації і варену згущенку. Важливо обрати якісні натуральні молочні продукти. Рослинні сурогати не найкращим чином вплине на підсумковий смак десерту.

Пробиваємо всі інгредієнти заглибним блендером до отримання повністю однорідною, гомогенною, гладкої маси.

В отриману сирно-карамельну масу висипаємо цукати. Якщо вони великі, краще нарізати їх попередньо, на менші шматочки. Перемішуємо цукати з загальною масою за допомогою лопатки – блендер вже не використовуємо.

Пасочницу застеляємо марлею, складеною в два-три шари. Ставимо її в глибоку миску або тарілку, щоб в неї стікала сироватка.

Заповнюємо форму приготовленої сирною масою, вирівнюємо поверхню. Звисаючі краї марлі піднімаємо вгору і складаємо один на одного, загортаючи сирну масу. Зверху поміщаємо вантаж: наприклад, пакет соку, банку з водою. Прибираємо великдень під гнітом в холодильник на дванадцять годин – десерт повинен ущільнитися, зайва сироватка повинна стекти.

З готової великодня знімаємо гніт, краї марлі розгортаємо і акуратно перевертаємо сформований десерт на блюдо.

Зверху і по краях декоруємо великдень шматочками цукатів. Десерт можна подавати. Така паска добре ріжеться на порційні шматочки.

Приємного апетиту!

Святковий стіл на Великдень Сира сирна паска Сирна паска без випічки Сирна паска без яєць Сирна паска з цукатами Сирна паска зі згущеним молоком Страви на Великдень