паска з горіхами і сухофруктами – великодній хліб, без якого просто неможливо уявити святковий стіл. Я пропоную разом зі мною приготувати традиційний паску з дріжджового тіста.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Для опари: –
  • Молоко коров’яче – 240 гр.
  • Борошно пшеничне – 160 гр.
  • Цукор-пісок – 3 ч. л.
  • Сухі дріжджі – 1 пакет
  • Для тіста: –
  • Яйце – 3 шт.
  • Борошно – 3,5 склянки
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Сіль – на кінчику ножа
  • Масло вершкове – 0.5 пакетів
  • Горіхи або Сухофрукти – 150 гр.
  • Цедра апельсина – 1 шт.
  • Для глазурі: –
  • Яєчний білок – 3 шт.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Яєчний жовток – 3 шт.

Процес приготування:

Щоб приготувати паску з горіхами і сухофруктами, замочіть сухофрукти на 24 год в алкоголі (краще в коньяк/ром). На наступну добу вийміть сухофрукти з рідини і розкладіть на паперовій серветці для вбирання зайвої вологи.

Підготуємо опару. Спочатку нагрійте молоко до 40 градусів і перелийте його в глибоку миску. Потім всипте дріжджі і добре перемішайте. Додайте цукровий пісок і попередньо просіяне борошно і знову добре перемішайте.

Ємність накрийте харчовою плівкою і приберіть в тепле місце на 40 хв. Також можна поставити опару в розігріту до 40 градусів духовку.

Через деякий час опара повинна збільшитися приблизно в два рази.

Для приготування тіста в миску збийте 3 яйця, потім відокремте жовтки від 3 яєць (білки використовуємо для глазурі). Всипте цукровий пісок із сіллю і збийте до пишноти.

Потім акуратно введіть підійшла опару в яєчну суміш і добре перемішайте.

Всипте частину борошна і замісити тісто. Потім додайте цедру апельсина і знову ретельно перемішайте. Після, всипте ще трохи борошна і вимішуйте тісто ложкою до моменту, поки це можливо.

Перекладіть тісто на присипаний борошном стіл і вимішуйте його, додаючи решту борошно.

Додайте злегка розтоплене вершкове масло і вмешивайте його в тісто (на це піде мінімум 15 хв).

Помістіть тісто в глибоку ємність, змащену рослинним маслом. Накрийте рушником і залиште в теплому місці на кілька годин.

Тісто має піднятися в 2-3 рази.

Далі перекладіть тісто на робочу поверхню, додайте сухофрукти і вимішуйте його до моменту, поки сухофрукти не розподілятися однаково по всьому тесту.

Отриману масу розкладіть по формах, заповнюючи їх на одну третину. Потім дайте тісту відпочити в теплому місці під рушником 40 хв.

тісто відправляємо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 30-50 хв.

Щоб перевірити, чи пропеклися паски, використовуйте зубочистку: якщо вона суха, значить, готові вироби. Зверніть увагу на верхівку: якщо вона підгорає, прикрийте виріб фольгою.

Тепер займемося глазур’ю. Щоб уникнути підгоряння готуйте її на водяній бані. Для цього візьміть каструлю, заповнену водою, поставте на вогонь і доведіть до кипіння. Потім, зменшивши вогонь, поставте ємність (більшого діаметра) з білками і цукром на каструлю. Цю суміш необхідно збити до твердих піків.

Отриманої глазур’ю намажте верхівки колишніх пасок.

Використовуйте ніж або кондитерський шпатель, щоб зробити незвичайні нерівності і візерунки.

Далі обпаліть пальником або запальничкою з великим факелом глазур до прояву карамельного відтінку. Заключний етап – декор на ваш смак.
Наші красені готові. Вітаю Вас зі Світлим Великоднем!

Великодні паски на вершковому маслі Здобне тісто для пасок Здобні великодні паски паски з горіхами Повітряні великодні паски Солодкі паски