паску на опарі з сирими дріжджами виходить особливо смачною і пишним, коли до його приготування приступаєш в хорошому настрої. Процес замісу і роботи з тестом вимагає уваги, терпіння і любові до готування – лише тоді паски доставлять вам задоволення і вдалими. За даним рецептом готуємо цю традиційну пасхальну випічку опарним методом. Із зазначених інгредієнтів виходить три великі паски діаметром 17 сантиметрів і шість маленьких діаметром 6 сантиметрів.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Молоко коров’яче – 500 мл
  • Свіжі дріжджі – 50 гр.
  • Борошно – 1 – 1.3 кг
  • Яйце – 6 шт.
  • Масло вершкове – 200 гр.
  • Цукор-пісок – 300 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ізюм – 300 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Яєчний білок – 2 шт.
  • Цукор-пісок (для глазурі) – 100 гр.
  • Кондитерська посипання – для прикраси
  • Масло – для змазування

Процес приготування:

Щоб приготувати паску на опарі з сирими дріжджами, вливаємо молоко в об’ємну миску, підігріваємо до теплого стану.

Викладаємо в нього дріжджі, розчиняємо їх.

Додаємо в отриману суміш 500 грам борошна, перемішуємо – вийде густа в’язка маса.

Накриваємо миску з опарою рушником або затягуємо харчовою плівкою і прибираємо в тепле місце на півгодини-сорок хвилин. Опара повинна збільшитися в об’ємі вдвічі.

Поки опара підходить, відокремлюємо білки від жовтків.

Жовтки покласти в окрему миску і розтираємо їх зі звичайним цукром і ванільним цукром.

Білки окремо збиваємо до отримання густої піни з дрібкою солі.

У підійшла опару додаємо розтерті з цукром жовтки, перемішуємо. Слідом кладемо розм’якшене заздалегідь вершкове масло, перемішуємо до однорідності. Тепер додаємо збиті білки, знову перемішуємо.

В останню чергу просіваємо борошно і додаємо її до отриманої опарной масі. Кількість необхідної борошна може дещо варіювати, так як це залежить і від характеристик конкретної борошна, і від величини яєць. Готова маса повинна вийти м’якою, нетугий, не липнущей до рук.

Замішане тісто ставимо в тепле місце на годину-півтора. Маса повинна збільшитися в півтора-два рази.

Родзинки замочуємо в теплій воді на десять-п’ятнадцять хвилин. Потім промиваємо його і добре обсушуємо на рушник.

У тісто додаємо родзинки, перемішуємо і знову відправляємо тісто на расстойку в тепле місце.

Через сорок-п’ятдесят хвилин тісто повинно помітно піднятися.

Форми для випічки змащуємо вершковим маслом. Викладаємо в них тісто, заповнюючи не більш, ніж третину об’єму форми.

Накриваємо форму з тістом рушником і залишаємо для фінального підйому на двадцять-тридцять хвилин.

Духовку розігріваємо до температури 100 градусів. Поміщаємо форми з тістом в духовку і випікаємо при такій температурі десять хвилин. Потім збільшуємо градуси до 180 і випікаємо вироби до повної готовності. В залежності від розміру форм на це піде орієнтовно двадцять-тридцять хвилин.

Поки паски випікаються, в миску викладаємо білки збиваємо до отримання густої стійкої піни.

Додаємо цукровий пісок і продовжуємо збивати, поки цукрові кристали не розчиняться. Білкова глазур повинна бути щільною, блискучою.

Готові паски дістаємо з духовки, даємо охолонути до теплого стану. Покриваємо поверхню білкової глазур’ю і посипаємо кондитерської посипкою.

Приємного апетиту!

Здобні великодні паски паски з родзинками Паски на Великдень паску як у бабусі Тісто для пасок