Сьогодні ми відкриємо вам секрет чудового великоднього кошика, приготованого на яєчних жовтках. Завдяки великій кількості яєчних жовтків паска виходить приголомшливого сонячного кольору. Сметана і вершкове масло надають куличу вершковий смак і аромат, а невелику кількість рослинної олії залишає паска свіжим і м’яким протягом декількох днів.
Інгредієнти: на 8 порції.
- Борошно пшеничне – 850 гр.
- Свіжі дріжджі – 50 гр.
- Молоко коров’яче – 300 мл
- Яєчний жовток (для тіста) – 6 шт.
- Яєчний жовток (для змащування) – 1 шт.
- Цукор-пісок – 250 гр.
- Сіль 0.25 ч. л.
- Масло вершкове – 150 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Сметана 26% – 250 гр.
- Ізюм – 160 гр.
- Цукати – 160 гр.
- Коньяк – 60 мл
- Ванільна есенція – 2 ч. л.
- Яєчний білок – 1 шт.
- Цукрова пудра – 250 гр.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
Процес приготування:
Що ж потрібно для приготування паски на жовтках і сметані? У глибокій мисці готуємо опару: молоко розігріваємо на плиті або в мікрохвильовій печі до 37 градусів, додаємо в нього дріжджі, цукровий пісок, всі інгредієнти добре перемішуємо, щоб розчинилися дріжджі. Залишаємо опару при кімнатній температурі на 10-15 хвилин. Нам необхідно, щоб після закінчення часу на поверхні молочно-дріжджової суміші з’явилася шапочка з бульбашками.
В цей час родзинки промиваємо в теплій воді, заливаємо окропом і залишаємо на 5 хвилин, щоб він розпух і став м’яким. Цукати, якщо вони великого розміру, нарізаємо дрібними кубиками. Кладемо в невелику піалу родзинки і цукати, додаємо коньяк і залишаємо настоюватися при кімнатній температурі близько півгодини.
Далі в молочно-дріжджову суміш просіваємо 250 грам борошна, добре вимішуємо за допомогою віночка до однорідного стану. Накриваємо миску харчовою плівкою або бавовняним рушником і ставимо в тепле місце.
В сухий мисці змішуємо жовтки, цукор і сіль. Збиваємо інгредієнти за допомогою міксера, щоб маса побіліла і трохи збільшилася в обсязі. Туди ж додаємо коньяк, в якому настоювалися сухофрукти і знову добре збиваємо.
У доспілу і піднялася опару додаємо жовтково-цукрову суміш, ванільний екстракт і вимішуємо все ложкою до однорідного стану. Потім в тісто додаємо розм’якшене вершкове масло, олію та сметану. Все добре перемішуємо.
На наступному етапі вводимо в тісто просіяне борошно в кілька підходів, кожен раз добре вимішуючи тісто за допомогою ложки або силіконової лопатки. Вимішуємо тісто до однорідності і гладкості.
Вкриваємо миску з тестом бавовняним рушником і ставимо в тепле місце на 2-3 години, щоб тісто відпочило і добре підійшло.
Родзинки і цукати змішуємо з двома столовими ложками борошна, добре перемішуємо і додаємо в тісто. Тісто добре перемішуємо, щоб сухофрукти рівномірно розподілилися по всьому тесту. Знову вкриваємо миску з тістом рушником і залишаємо на 2-3 години в теплому місці. За обсягом тісто має збільшитися вдвічі.
тісто акуратно обминаємо. Відділяємо частину тіста, формуємо невеликий шар і укладаємо його в паперову форму таким чином, щоб форма була заповнена на 1/3. Коли все тісто розкладено за формами, ховаємо їх бавовняним рушником і залишаємо, щоб тісто підійшло протягом 1,5-2 годин. Тісто має піднятися майже до країв форми.
Підійшли у формочках паски змащуємо яєчним жовтком, збитим з 1 столовою ложкою води, і ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 30-60 хвилин. Час випічки залежить від розміру пасок. Духова шафа не рекомендується відкривати перші 15-20 хвилин випікання. Готовність паски перевіряємо шпажкою.
Готові паски дістаємо з духовки, ставимо на решітку і даємо їм охолонути.
В цей час готуємо білкову глазур: яєчний білок збиваємо до легкої піни, потім додаємо половину цукрової пудри і лимонний сік. Добре розмішуємо і продовжуємо поступово додавати цукрову пудру, поки не доведемо її до необхідної консистенції. Добре охолоджені паски поливаємо глазур’ю і прикрашаємо посипкою. Паски готові, можна приступати до дегустації!
Великодні паски без вершкового масла Вершкові великодні паски паска з родзинками класичний Паски на Великдень Повітряні великодні паски Святковий стіл на Великдень Страви на Великдень