паска вважається традиційною випічкою. Це мій улюблений рецепт, яким користується вся моя родина вже багато років. Пасочка виходить дуже повітряним, пишним і з легким вершковим присмаком завдяки сиру.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Борошно пшеничне – 200 – 220 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сир – 30 – 40 гр.
  • Цукор-пісок – 3 – 4 ст. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Ізюм – 0.5 склянки
  • Масло оливкова або Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Цукрова пудра – 3 – 4 ст. л.
  • Яєчний білок – 1 ч. л.
  • Сухі дріжджі – 3 гр.
  • Кондитерська посипання – 1 ч. л.
  • Вода тепла – 0.5 склянки

Процес приготування:

Як почати готувати сирна паска з сухими дріжджами? Для початку нам знадобиться глибока ємність, в якій ми будемо все змішувати. Ідеально підійде каструля. Озброївшись каструлею і ложкою, починаємо творити. Просіваємо в неї борошно, додаємо сіль і ванілін. Перемішуємо сухі інгредієнти.

Далі вбиваємо в суху суміш одне яйце і всипаємо 3-4 столові ложки цукру. Цукор можете замінити на будь-цукрозамінник, такий як мед, кленовий сироп, сироп топінамбура або будь-який інший сироп, все на Ваш смак. Підсолоджувач обов’язковим, без нього дріжджі не будуть працювати.

Додаємо в масу дві столові ложки олії, після додаємо сир, нам знадобитися 30-40 грам, це одно двох столових ложок. Сир краще взяти з великим відсотком жирності, так буде смачніше. Перемішуємо.

Тепер додаємо сухі швидкодіючі дріжджі. Завдяки їм тісто підніметься швидше. Все перемішуємо і наливаємо трохи теплої води (не гарячою!). Має вийти м’яке, приємне на дотик тісто. Накриваємо його полотенчиком і залишаємо в теплому приміщенні, щоб воно піднялося. Ємність з тістом можна поставити до батареї.

Поки тісто піднімається займемося родзинками. Промиваємо його і заливаємо гарячою водою, щоб він просочився і збільшився в розмірі. Після, треба злити воду і злегка підсушити серветками. Замість родзинок можна додати курагу, а можна і зовсім нічого не додавати, все на Ваш смак.

Коли наше тісто піднялося, додаємо ізюм і акуратно перемішуємо, як-би загортаючи родзинки в тісто. Такий варіант перемішування залишає тісто пишним.

Форма для випічки може бути силіконова або роз’ємна, як Вам зручніше. Робимо з тіста кульку і кладемо його в форму. Поки духовка розігрівається даємо тісту ще раз піднятися.

Паска ставимо в розігріту до 180-200 градусів духовку. Випікаємо паска приблизно півгодини – сорок хвилин, залежно від Вашої духовки. Готовність можна перевірити, проткнув його дерев’яною шпажкою, зубочисткою або сірником, якщо вона не волога, то паска готова і можна діставати його з духовки.

Поки паска остигає приготуємо глазур. Візьмемо курячий білок і змішаємо з трьома столовими ложками цукрової пудри. Для кольору можна додати кольоровий харчовий барвник. Змащуємо верхівку паски глазур’ю і посипаємо цукровою посипкою. Глазур за бажанням можна замінити на розтоплений шоколад або взагалі її не використовувати.

Вуаля! Наш смачна паска готовий, приємного апетиту!

Великодні паски без молока Паски з начинкою великодні Паски з родзинками в духовці паску класичний Святковий стіл на Великдень Сирні паски з родзинками Сирні паски на дріжджах з родзинками Соковиті паски на Великдень