У період посту частенько виникає питання, яку ж випічку можна собі дозволити, адже практично кожен склад містить у собі або вершкове масло, або яйця, або сметану, або молоко… Пропонуємо приготувати кекс, який не тільки відповідає «пісним» параметрами, але при цьому ще здатний вразити багатством і насиченістю смаку. Вся справа – в вивірених пропорціях інгредієнтів, наявність у складі апельсина і ароматних прянощів. Ці продукти задають тон кексу і гарантують його багатогранний смак.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Цукор-пісок – 100 гр.
  • Масло рослинне – 100 мл
  • Апельсиновий сік – 100 мл
  • Вода мінеральна – 100 мл
  • Ізюм – 100 гр.
  • Сода харчова – 1 ч. л.
  • Кава натуральна мелена – 50 мл
  • Кориця – 1 ч. л.
  • Гвоздика – 0.5 ч. л.
  • Цедра апельсина – 0.5 ч. л.
  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Як почати готувати пісний кекс на апельсиновому соку в духовці? Відразу готуємо каву. Краще, звичайно, не використовувати розчинний порошок, а зварити напій з мелених зерен. Відміряємо потрібну кількість готового гарячого кави. Родзинки промиваємо в теплій воді, віджимаємо руками і кладемо в каву. Залишаємо замачиваться на якийсь час і переходимо до інших інгредієнтів. Апельсиновий сік наливаємо в сотейник. Сік, до речі, краще брати свіжовичавлений, а не пакетований. До соку додаємо цедру, висипаємо цукровий пісок і ставимо на плиту. Нагріваємо сік і одночасно перемішуємо вінчиком. Коли цукрові кристали розчиняться, знімаємо з плити і даємо рідини охолонути.

В окрему миску просіваємо борошно. Висипаємо в неї соду, корицю, мелену гвоздику. Перемішуємо сухі інгредієнти.

До остившему соку з цукром додаємо рослинне масло без запаху і газовану мінеральну воду. З родзинок зливаємо кави і додаємо його а апельсиново-масляної маси, перемішуємо.

До отриманої рідкої суміші всипаємо борошно з содою і прянощами. Віночком розмішуємо всі разом до однорідності, розбиваємо всі грудочки і замішуємо тісто середньої густоти. Викладаємо на тісто, що залишився замочений ізюм, перемішуємо.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Також можна форму застелити промасленим пергаментом – це спростить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо тісто в підготовлену форму. Вирівнюємо. Ставимо вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом п’ятдесяти-шістдесяти хвилин. Якщо кекс почне занадто сильно рум’янитися ще до закінчення часу випічки, можна прикрити його фольгою. В кінці випічки перевіряємо готовність кексу зубочисткою, встромивши її в центр вироби: якщо паличка виходить сухою, значить випікання можна завершувати.

Готовий кекс дістаємо з духовки, витягаємо з форми і перекладаємо на решітку, щоб не формувався конденсат. Даємо виробу повністю охолонути – м’якуш має оформитися. Потім густо посипаємо поверхню просіяного цукровою пудрою, нарізаємо на порції і подаємо до столу.

Приємного апетиту!

Кекс з родзинками класичний Кекси без молока Кекси без яєць Кекси в духовці Кекси з родзинками Кекси з сухофруктами