Кекс з горіхами – це завжди смачно. Особливо, якщо додати ще кави і чорнослив. Таке поєднання мало кого залишить байдужим. Особливо цінно в такому кексі і те, що він пісний. Можна дозволити собі таку випічку під час посту. Для посилення горіхового аромату волоські горіхи рекомендується перед додаванням в тісто підсмажити з дрібкою солі і шматочком вершкового масла. А чорнослив – ненадовго замочити в теплій воді.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Сода харчова – 1 ч. л.
- Кава розчинна – 3 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 склянка
- Мед – 2 ст. л.
- Волоський горіх – 0.5 склянки
- Чорнослив – 0.5 склянки
- Сіль – 1 щіпка
- Масло вершкове – 1 ч. л.
- Вода гаряча – 250 мл
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Як почати готувати пісний кекс з горіхами? Першим ділом готуємо каву. Розчиняємо його в зазначеній кількості гарячої води. Додаємо цукровий пісок і мед, розмішуємо до повного розчинення.
Займемося волоськими горіхами. Крупно рубаємо їх ножем і висипаємо на сковороду. Ставимо на плиту і при помішуванні обсмажуємо до появи вираженого горіхового аромату – буквально дві хвилини. Коли горіхи стануть гарячими і почнуть злегка рум’янитися, кладемо до них вказану кількість вершкового масла, перемішуємо, щоб воно розтануло і рівномірно покрила всі горіхи. Посипаємо зверху дрібкою солі, перемішуємо і перекладаємо на тарілку для охолодження. Остиглі горіхи висипаємо до кави, додаємо соду.
Борошно просіваємо і висипаємо до кавово-горіхової суміші. Перемішуємо до однорідності, розбиваючи всі грудочки. Тісто виходить за консистенцією, як густа сметана. Чорнослив промиваємо, попередньо замочуємо на десять хвилин, після чого віджимаємо руками і ріжемо на невеликі шматочки. Висипаємо чорнослив в тісто, перемішуємо.
Духовку попередньо розігріваємо до температури 180 градусів. Форму для запікання змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху і обсипаємо борошном. Якщо форма силіконова, то змазування не потрібно. Викладаємо в підготовлену форму приготоване кавово-горіхове тісто. Ставимо форму в духовку на середній рівень і випікаємо протягом двадцяти п’яти-тридцяти хвилин. До кінця випічки кексу трохи збільшиться в об’ємі і злегка зарум’яниться. Також можна перевірити готовність зубочисткою: якщо вона виходить з кексу сухий, то вже можна діставати його з духовки.
Готовий кекс витягаємо з форми і покласти на решітку для охолодження. Обов’язково даємо йому повністю охолонути. Нарізаємо на порції і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Кекс з горіхами Кекси Кекси без молока Кекси в духовці Кекси з горіхами Кекси з сухофруктами