Абсолютно простий рецепт морквяного кексу, який, до того ж, ще й пісний. Рідка база тесту – персиковий сік і рослинне масло. Сухі добавки – борошно, розпушувач, цукор, волоські горіхи і терта морква. Змішуємо всі разом і відправляємо в духовку. Готовий кекс обов’язково охолодити перед подачею. Такий кекс можна подати і як самостійну випічку, а також розрізати на кілька коржів, прошарувати будь-яким кремом і оформити як торт.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Масло рослинне – 8 ст. л.
  • Компот з персиків – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 150 гр.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Морква – 150 гр.
  • Волоський горіх – 100 гр.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Готувати пісний морквяний кекс на рослинному маслі просто! Волоські горіхи перебираємо від випадкових домішок. Обсмажуємо пару хвилин на сковороді при помішуванні до появи вираженого горіхового аромату. Також горіхи можна обробити і в духовці при температурі 200 градусів, протягом декількох хвилин. Обсмажені горіхи висипаємо на тарілку і даємо їм охолонути.

В окрему миску вливаємо олію без запаху і додаємо цукровий пісок з ваніліном і дрібкою солі. Розтираємо все разом ложкою.

До цукрово-масляною масою вливаємо персиковий сік з м’якоттю, перемішуємо.

Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо й обсушуємо. Натираємо її на дрібній тертці.

Викладаємо натерту моркву в миску до рідкої суміші з соком, перемішуємо. Остиглі волоські горіхи рубаємо ножем або подрібнюємо блендером. Кілька горіхів відкладаємо цілими для прикраси готового кексу. Не варто подрібнювати горіхи в дрібну крихту, повинні залишатися великі шматочки, які потім будуть потрапляти на зрізі кексу. Перемішуємо.

В останню чергу борошно просіваємо разом з розпушувачем і висипаємо в миску з рідкої морквяної сумішшю. Змішуємо всі разом лопаткою до отримання однорідного тіста.

Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 200 градусів. Форму для випічки змащуємо невеликою кількістю рослинного масла без запаху. Як варіант, можна форму застелити промасленим пергаментом – це полегшить витяг вже готового кексу. Якщо форма силіконова, то змащувати її не потрібно. Викладаємо в підготовлену форму морквяне тісто. Ставимо форму з тестом вже в гарячу духовку на середній рівень і випікаємо протягом сорока-сорока п’яти хвилин. Виріб добре зарум’яниться, сильно не підніметься, почне видавати приємний аромат. В кінці випічки перевіряємо кекс зубочисткою, встромивши її в серединку: якщо паличка виходить сухою, значить випікання можна завершувати.

Готовий кекс дістаємо з духовки і акуратно витягаємо з форми. Поміщаємо для охолодження на решітку, щоб не утворювався конденсат.

Остиглий кекс можна просто прикрасити цукровою пудрою, покрити глазур’ю, розтопленим шоколадом та ін. В даному випадку кекс покрили густим яблучним пюре. Зверху розкладаємо горіхи. Повністю остиглий кекс вже можна нарізати на порції і подавати на стіл.

Приємного апетиту!

Ванільні кекси Кекси без вершкового масла Кекси без молока Кекси без родзинок Кекси в духовці Кекси на рослинному маслі Морквяний кекс з горіхами