Плов без м’яса – теж плов, та ще який! Дуже важливо правильно приготувати зірвак – засмажку з овочів і спецій, в якій буде готуватися рис. Крупа вбере всі аромати зірвака і чарівний золотистий колір, смак вийде насиченим і дуже приємним. При обсмажуванні овочів добиваємося отримання легкої золотистої скоринки. Якщо пересмажити і допустити пригорання, це зіпсує весь смак. Якщо недосмажити, специфічної «грибний» нотки вже не отримати, буде переважати смак тушкованих овочів.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Морква – 2 шт.
- Часник – 2 головки
- Перець чилі – 1 шт.
- Зіра – за смаком
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Як приготувати пісний плов з овочами? Рис попередньо моєму в кількох працях води: зернятка повинні звільнитися від зайвого крохмалю і стати напівпрозорими. Поміщаємо промиту крупу в миску і заливаємо холодною водою на дві години. А поки рис замочується, переходимо до підготовки овочів.
У товстостінній сковороді з високими бортами розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно шаром в один-півтора сантиметри. Добре розігріваємо його. Ріпчасту цибулю чистимо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Висипаємо в гаряче масло цибулю і обсмажуємо його, безперервно помішуючи, поки він не стане прозорим і не почне покриватися золотистою скоринкою.
Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою. Додаємо моркву до смаженій цибулі і продовжуємо смажити все разом до м’якості моркви. Не забуваємо весь час помішувати, щоб овочі рівномірно обжарились і не пригоріли. Морква також повинна почати злегка рум’янитися.
До обсмаженою овочам вливаємо гарячу воду в такій кількості, щоб вона покрила вміст сковороди на півтора сантиметра. Додаємо сіль, зіру. Головки часнику моєму, але не розділяємо на зубки, кладемо їх в сковороду. Розміщуємо на овочі промитий стручок перцю чилі. Вогонь робимо середньо-низьким і тушкуємо зірвак десять хвилин.
З замоченого рису зливаємо воду. Викладаємо крупу на овочі, вирівнюємо. З овочевим зирваком не змішуємо. Доливаємо трохи гарячої води: рис повинен бути злегка покритий рідиною. Закриваємо сковороду кришкою і готуємо плов п’ятнадцять-двадцять хвилин до практично повної готовності рису.
Потім кришку сковороди відкриваємо, плов акуратно перемішуємо лопаткою. Закриваємо кришкою і знову даємо дійти до готовності на вимкненій плиті ще хвилин десять-п’ятнадцять.
Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Смачного!