Кажуть, скільки кухарів, стільки і рецептів плову. Вам пропонується перевірений часом рецепт приготування цієї страви в звичайній квартирі та на газовій плиті. Правильно виконуючи кроки рецепту і дотримуючись кількість інгредієнтів, у вас вийде справжній розсипчастий плов, а не рисова каша з м’ясом. Для плову потрібний казан або каструля із сферичним товстим дном, щоб добре тримала температуру. М’ясо і рис, цибулю і моркву беруться в однакових кількостях. Обов’язкові для плову зіра, часник і перець, а решта додають спеції за бажанням.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Рис білий – 500 гр.
- Баранина – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Морква – 2 шт.
- Часник – 1 головка
- Зіра – 1 ч. л.
- Коріандр – 0.5 ч. л.
- Паприка – 1 ч. л.
- Куркума – 1 ч. л.
- Приправа Хмелі-Сунелі – 0.5 ч. л.
- Барбарис – 0.5 ч. л.
- Масло рослинне – 150 мл
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Щоб приготувати плов з баранини на газовій плиті, баранину промийте під проточною водою і порізати на середні шматочки. Якщо м’ясо з кісточками, то їх також розділіть на шматочки.
В посуд для приготування плову налийте рослинне масло. Потім її поставте на плиту газову, увімкніть великий вогонь і добре розігрійте олію. Замість масла, якщо у вас є, можете витопити курдючне сало і шкварки потім прибрати. У розігрітому маслі (сало) обсмажте до рум’яного кольору шматочки баранини.
Очищені цибулини і моркву наріжте шматочками. Якщо ви обмежені часом, морква можете подрібнити на крупній тертці.
До обсмаженої баранині спочатку перекладіть нашатковану цибулю і посмажте до золотистого кольору, потім додайте подрібнену моркву і посмажте її до м’якості.
До обсмаженим м’ясом та овочами насипте зазначені в рецепті приправи, і все перемішайте.
Потім у каструлю налийте воду, щоб вона покрила м’ясо повністю. Готуйте зірвак на маленькому вогні і під закритою кришкою 1 годину. За цей час м’ясо повинно стати ніжним і м’яким.
За цей час кілька разів промийте рис холодною водою. Рис для плову на газовій плиті візьміть пропарений або бурий, тоді плов буде розсипчастим. Головку часнику очистіть від зовнішньої лушпиння і за бажанням можете розділити її на зубки. У готовий зірвак поверх м’яса викладіть рівним шаром промитий рис. Потім страву за своїм смаком посипте сіллю і чорним перцем. Потім налийте в каструлю воду до рівня на 1 см вище за шар рису. Закрийте каструлю кришкою і тушкуйте плов на невеликому вогні газової плити, поки вся вода не википить. Це десь 20 хвилин. Плов при гасінні не перемішуйте.
Коли рідина буде йти, плов шумівкою трохи відсувайте від стінок каструлі, збираючи його в гору, поки по її краях залишиться тільки жир, а не вода. Потім вимкніть вогонь. Залиште приготований плов під закритою кришкою ще на 20 хвилин для настоювання. Потім акуратно перемішайте плов і можете подавати до столу.
Приємного апетиту!
Плов без моркви Плов в казані на плиті Плов з бараниною Плов з бараниною на сковороді Плов з м'ясом Плов з м'ясом в казані Плов з часником Плов у каструлі