Пропонуємо приготувати смачний плов з креветками і кальмарами. Для повної «компанії» морепродуктів також можна додати і мідії. Таке блюдо можна готувати і вдома на плиті, і на мангалі на свіжому повітрі – а це відмінна альтернатива шашликів, до речі. Готовий ароматний плов подаємо в гарячому вигляді – він соковитий, насичений. Додатково подаємо овочі та зелень.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Рис білий – 500 гр.
- Кальмари – 300 гр.
- Креветки свіжі (очищені) – 300 гр.
- Мідії – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 головки
- Морква – 2 шт.
- Часник – 1 – 2 головки
- Приправа Хмелі-Сунелі – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Зіра – за смаком
- Барбарис – за смаком
- Куркума – за смаком
- Болгарський перець солодкий – 2 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Рецепт плов з креветками і кальмарами гранично простий! У казані або товстостінній каструлі розігріваємо таку кількість рослинного масла, щоб воно покрило дно шаром у півтора-два сантиметри. У гаряче масло опускаємо промитий і обсушенный перчик чилі і обсмажуємо його до рум’яної скоринки – він віддасть свій аромат і частина пікантності. Помішуємо, щоб не підгорів. Коли перець стане коричневим, витягуємо його з казана і викидаємо – він більше не знадобиться.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на маленькі шматочки. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо тонкою соломкою або невеликими брусочками. Висипаємо в казан відразу цибулю, обсмажуємо його пару хвилин, помішуючи, поки він не стане прозорим. Потім додаємо моркву і продовжуємо смажити все разом до м’якості моркви – ще чотири-п’ять хвилин. Морква повинна почати злегка рум’янитися.
Прийшла черга морепродуктів: спочатку додаємо промиті і обсушені мідії, перемішуємо. Потім викладаємо очищені креветки, перемішуємо, прогріваємо одну-дві хвилини.
Потім кладемо в казан очищені, промиті і порізані на тонкі шматочки кальмари. Перемішуємо, додаємо за смаком сіль, куркуму для кольору, зіру і хмелі-сунелі для аромату, барбарис для кислинки. Морепродукти повинні виділити рідина – доводимо її до кипіння.
Рис попередньо промиваємо в кількох працях води, поки зерна не стануть напівпрозорими, а вода не буде виходити з рису повністю чистою. Поміщаємо промиту крупу в казан на морепродукти, занурюючи її частково в бульйон. Вирівнюємо рис в плоский шар. Головки часнику трьом між долонями, щоб верхня лушпиння знялася. На часточки не поділяємо. Промиваємо часник і встановлюємо його в рис.
Доливаємо таку кількість гарячої води, щоб вона покрила рис на півтора-два сантиметри. При необхідності досолює. Закриваємо казан кришкою і готуємо плов двадцять-двадцять п’ять хвилин. За цей час рідина повинна вбратися в рис, а сама крупа – стати м’якою.
Знімаємо кришку з казана, акуратно перемішуємо плов лопаткою. Болгарські перці моєму, очищаємо від плодоніжки і насіння. М’якоть ріжемо на соломку. Викладаємо шматочки перцю на поверхню плову. Зелень миємо, обсушуємо і дрібно рубаємо ножем. Посипаємо плов зеленню.
Готовий плов розкладаємо по порційних тарілках і подаємо на стіл в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Приємного апетиту!
Плов без м'яса Плов без моркви Плов без цибулі Плов в казані Плов з барбарисом і зірою Плов з морепродуктів