Плов з нутом і барбарисом будемо готувати на основі баранини з великою кількістю спецій – справжнє східне блюдо. Особливо привабливо буде виглядати плов, якщо взяти шматочки баранячої корейки на кісточці. Рис, звичайно, використовуємо довгозерний – він забезпечить потрібну розсипчастість. Для кисло-солодких ноток також кладемо в плов родзинки. Зірвак пропонуємо обсмажити з використанням курдючного жиру. Якщо такого немає, беріть просто рослинне масло.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Рис – 1 кг
  • Баранина – 800 гр.
  • Бараняча корейка – 6 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 головки
  • Морква – 800 гр.
  • Нут – 0.5 склянки
  • Барбарис – 1 ст. л.
  • Ізюм – 0.5 склянки
  • Часник – 3 головки
  • Зіра – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Курдючний жир – 200 гр.
  • Зелень – за смаком

Процес приготування:

Як почати готувати плов з нутом і барбарисом? Нут моєму від зовнішніх можливих забруднень, перебираємо від дефектних примірників. Висипаємо горох в глибоку миску і заливаємо холодною водою. Залишаємо нут замачиваться на шість-вісім годин. До моменту приготування плову рис промиваємо до прозорої води. Зернятка повинні звільнитися від зайвого крохмалю. Потім заливаємо рис теплою водою і залишаємо на час, поки будемо готувати інші інгредієнти. З ріпчастої цибулі знімаємо піну, миємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Моркву очищаємо від верхньої шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонку довгу соломку. Баранячу м’якоть обсушуємо і ріжемо на великі кубики. Якщо використовуєте корейку, кісточки зачистити ножем.

Казан або товстостінну сковороду розігріваємо. Курдючний жир ріжемо на дрібні шматочки і висипаємо їх у гарячий казан. Вытапливаем жир. Коли шкварки стануть сильно рум’яними, витягаємо їх з жиру – більше вони не знадобляться.

В гарячий жир в казані викладаємо корейку на кісточці і обсмажуємо з усіх боків до золотистої скоринки. Витягуємо з казана на тарілку. У жир тепер закладаємо шматки м’якоті баранини. Обсмажуємо до рум’янцю, періодично помішуючи. Після обжарювання виймаємо м’ясо на тарілку.

що залишився після смаження м’яса жир тепер викладаємо цибулю і обсмажуємо до золотистого кольору. Потім додаємо соломку з моркви, перемішуємо і обсмажуємо ще хвилин десять, поки морква не пом’якшиться. В кінці обсмажування додаємо зіру і рум’яні шматочки м’якоті баранини. Перемішуємо всі разом.

Тепер кладемо в казан до м’яса і овочів підготовлений нут (воду від замочування зливаємо) і барбарис. Родзинки промиваємо і висипаємо слідом за нутом. Вливаємо три склянки гарячої води. Додаємо сіль за смаком. Головки часнику трьом в руках, щоб зняти верхню лушпиння, потім моєму їх і трохи зрізаємо нижню частину так, щоб зубки трималися разом. Кладемо часник в казан, також кладемо і гострий перець. Доводимо все разом до кипіння й тушкуємо сорок хвилин. Після закінчення цього часу додаємо в казан корейку на кісточці. Тепер викладаємо в казан промитий і замочений рис. Ні в якому разі не перемішуємо його з м’ясом і овочами. Вирівнюємо крупу поверх вмісту казана в плоский шар. Рис повинен бути покритий рідиною приблизно на один сантиметр. Якщо рідини недостатньо, влийте ще гарячої води. Закриваємо казан кришкою і готуємо плов на повільному вогні протягом тридцяти хвилин.

Після закінчення зазначеного часу рис акуратно рыхлим лопаткою. Корейку на кісточку витягаємо для подачі.

Розкладаємо плов з казана по тарілках, на кожну порцію викладаємо корейку на кісточці. Прикрашаємо головками часнику і зеленню.

Приємного апетиту!

Вірменський плов Пісний плов Плов з нутом Плов з родзинками солодкий Плов на сковороді Узбецький плов