Якщо у вас в холодильнику є стакан кислого молока і апельсин, а на кухні – манка і борошно, у нас є відмінна ідея! За лічені хвилини можна замісити тісто для приголомшливого повітряного лепешняку на прокисшем молоці і вже через годину у вас на столі буде чудовий десерт! Його аромат не залишить байдужим нікого і вже через пару хвилин за столом збереться вся родина, щоб покуштувати шматочок смачного і ніжного десерту з чашкою свіжозавареного чаю.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Манна крупа – 1 склянка
  • Апельсин – 1 шт.
  • Молоко кисле – 230 – 250 мл
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Розпушувач тіста – 10 гр.
  • Борошно пшеничне – 5 ст. л.
  • Масло вершкове – 10 гр.

Процес приготування:

Як почати готувати повітряний маннік на прокисшем молоці? У глибоку миску всипаємо манну крупу, додаємо кисле молоко і перемішуємо. Залишаємо манну крупу набухати на 20-25 хвилин.

Апельсин промиваємо під проточною водою, обсушуємо рушником і натираємо на дрібній тертці апельсинову цедру, акуратно знімаючи тільки помаранчеву ” частину, і додаємо її в тісто. Потім апельсин чистимо, розбираємо на часточки і чистимо від перегородок. М’якоть апельсина викладаємо в блендер і подрібнюємо. Яйця розбиваємо в готельну миску, додаємо цукор і за допомогою міксера збиваємо в густу піну.

В миску з нахабною манною крупою яєчну суміш і додаємо подрібнений апельсин з соком, просіваємо борошно, додаємо розпушувач. Всі інгредієнти добре вимішуємо, тісто має по густоті нагадувати тісто для оладок. На дно рознімної форми укладаємо пергаментний папір, бортики форми змащуємо невеликою кількістю масла. Викладаємо тісто у форму, акуратно розрівнюємо тісто зверху силіконової лопаткою і ставимо манник випікатися в заздалегідь розігріту до 200 градусів духовку на 35-40 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою, вона повинна виходити з пирога сухий.

Готовий манник виймаємо з духовки і залишаємо на 15-20 хвилин, щоб він трохи охолов. Потім виймаємо його з форми, викладаємо на блюдо, посипаємо цукровою пудрою, прикрашаємо апельсиновою цедрою і гілочкою свіжої м’яти. Подаємо на стіл, приємного апетиту!

Манник Манник без кефіру Манник класичний Маннік на кислому молоці Маннік на молоці Маннік на молоці на швидку руку