Вітаміни та інші корисні речовини агрусу при варінні варення руйнуються, тому цей корисний десерт багато господинь вважають за краще заготовлювати на зиму в сирому вигляді, подрібнивши ягоду будь-яким способом. Стиглий агрус легко перетирається на сито, а для зеленого потрібні м’ясорубка або блендер. Лимон не тільки додасть варенню цитрусовий аромат і кислинку, але і буде консервантом. За рахунок натурального пектину отримане варення буде мати консистенцію джему, тільки зберігати заготівлю потрібно в холодильнику або просто заморозити, зменшивши кількість цукру.
Інгредієнти: на 1.5 л.
- Агрус – 1 кг
- Лимон – 2 шт.
- Цукор-пісок – 1.4 кг
Процес приготування:
Почнемо готувати протертий агрус з цукром і лимоном без варіння на зиму. Щоб аґрус в протертому вигляді з цукром і лимоном добре зберігався, ретельно підготуйте до консервації ягоди, лимон і банки. Агрус переберіть, видаляє дрібне сміття і пошкоджені плоди. Ягоди з нальотом чорної плісняви для заготівлі не підходять. Потім у агрусу видаліть з обох сторін хвостики, промийте його під проточною водою і обсушити кухонним рушником.
Лимони промийте за допомогою щіточки, обшпарте окропом, наріжте шматочками разом з шкіркою і видаліть кісточки.
Потім підготовлені агрус і лимони перекрутіть на м’ясорубці з середньою ґратами.
До отриманого ягодному пюре насипте розраховане кількість цукру і дерев’яною ложкою добре розмішайте, щоб цукор максимально розчинився. Залиште варення на 15-20 хвилин при кімнатній температурі.
Сухим гарячим способом (в духовці або мікрохвильовці) стерилізуйте чисті банки для заготівлі і кришки.
Аґрус, протерту з цукром і лимоном, ще раз ложкою перемішайте і розкладіть у підготовлені банки. Потім банки герметично закупорьте і поставте на зберігання в холодильник або холодний підвал.
Смачних і вдалих заготовок!