Приготувати прозоре варення з яблук всім відомого сорту «Білий налив» трохи складніше, ніж з інших сортів. Ці яблука швидко дозрівають, і їх текстура стає розсипчастою. Щоб яблучні дольки зберегли форму варення, їх попередньо потрібно замочити в розчині солі і харчової соди, потім витримати в цукровому сиропі і варити в три прийоми з перервою на охолодження. Ці яблука солодкі самі по собі, тому цукру можна додати менше, ніж у стандартної пропорції 1:1.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Яблука Білий налив – 1 кг
  • Цукор-пісок – 500 гр.
  • Вода – 2 л
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Сода харчова – 10 гр.

Процес приготування:

Почнемо готувати прозоре варення з яблук білий налив часточками. Для варення часточками, вибираємо не перестиглі яблука і краще зняті з дерева.

Яблука ретельно промиваємо під проточною водою, розрізаємо на четвертинки і видаляємо насіннєві коробочки. Потім яблука нарізаємо на скибочки товщиною до 3-5 мм і кладемо їх у велику посуд.

В одному літрі води розчиняємо сіль і заливаємо цим розчином яблука на 10 хвилин. Потім розчин зливаємо, яблука промиваємо і заливаємо другим літром води, розчинивши в ній соду. Наполягаємо яблука в розчині соди ще 10-15 хвилин, потім воду зливаємо і повторно промиваємо часточки.

Промиті яблучні дольки перекладаємо в посуд для варіння варення і засипаємо розрахованим кількістю цукру. Яблука в цукрі залишаємо на 10-12 годин, щоб вони дали свій сік.

Після закінчення цього часу посуд з яблуками в цукровому сиропі доводимо до кипіння на невеликому вогні і варимо 5 хвилин. Вогонь вимикаємо і залишаємо варення до повного охолодження і не менш ніж на 4 години. Потім ще 2 рази варимо варення на невеликому вогні протягом 5 хвилин від початку кипіння і з перервою на охолодження. Яблучні дольки в результаті цього стануть прозорими і збережуть форму.

Після третьої варіння готове варення з «Білого наливу» розливаємо в стерильні баночки, герметично закорковуємо і після охолодження переносимо в місце зберігання. Таке варення добре зберігається і при домашньої температурі.

Смачних і вдалих заготовок!

Варенье