В сезон дозрівання ягід і фруктів на ринку можна знайти маленькі, але дуже корисні ягоди, – кизил. З них роблять компоти, варять варення, сушать і просто перетирають з цукром. Завдяки великій кількості вмісту в кизилі пектину, варення з нього виходить густим з насиченим смаком.


Інгредієнти: на 2.5 л.

  • Кизил – 1500 – 2000 гр.
  • Цукор-пісок – 2000 – 2500 гр.
  • Вода – 800 мл

Процес приготування:

Почнемо готувати варення з кизилу на зиму. Кизил переберіть від гілочок і листя. Ягоди вимити, кісточки видаляти не потрібно.

Якщо плоди дуже тверді, то зробіть на них зубочисткою невеликі проколи, щоб витікав сік.

В каструлю всипте цукор і влийте воду, перемішайте, варіть солодкий сироп. На повільному вогні постійно помішуючи, доведіть його до кипіння, після чого зніміть з вогню.

Одразу ж у киплячий сироп пересипте кизил, варити не треба. Накрийте ємність з варенням кришкою і залиште на 4 години, за цей час кілька разів перемішайте варення.

Після цього поставте ємність з варенням на плиту, на середньому вогні доведіть його до кипіння. Потім зменшіть вогонь і варіть 10 хвилин, періодично перемішуючи.

Гаряче варення розкладіть по стерилізованим банкам і загорніть їх. Остудіть загортання в перевернутому стані.

Приємного апетиту!

Варення з кизила Варенье Кизил на зиму