З дріжджового тіста, можливо, створювати шедеври, особливо умілими руками. Такий пишний пиріг з вельми цікавою формою, яку ви створюєте самі, буде родзинкою будь-якого столу, починаючи святковим і закінчуючи повсякденним. Також спробувавши цей рецепт, ви можете використовувати різну начинку і навіть міксувати ягоди.


Інгредієнти: на 10 порц.

  • Борошно пшеничне – 500 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Смородина червона – 400 гр.
  • Кефір – 220 мл
  • Масло олію – 100 мл
  • Цукор-пісок – 110 гр.
  • Сухі дріжджі – 10 гр.
  • Крохмаль кукурудзяний – 3 ст. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.

Процес приготування:

Як почати готувати пиріг з червоною смородиною на дріжджовому тесті? Відразу підготуємо всі інгредієнти, які будемо використовувати в процесі приготування. Червону смородину перебираємо, промиваємо і відкидаємо на друшляк, щоб на ягодах не залишалося зайвої вологи.

В окрему ємність просіваємо борошно пшеничне і додаємо до неї сухі дріжджі. Всі компоненти добре перемішуємо і відставляємо ненадовго в бік.

А поки приготуємо сироватку. Кефір перелити в сотейник і нагріваємо на невеликому вогні. Варимо кефір до тих пір, поки він не згорнеться.

Потім вимикаємо вогонь, знімаємо каструлю з вогню і додаємо в отриману сироватку рослинне масло, сіль та цукровий пісок. Все дуже ретельно перемішуємо і додаємо в борошняну суміш. Відразу ж замішуємо тісто однорідної консистенції. У разі необхідності, якщо тісто виходить рідким, всипаємо ще трохи борошна.

З тіста формуємо клубок, який в подальшому накриваємо рушником. Дріжджове тісто залишаємо підніматися в теплому приміщенні без протягів протягом мінімум півгодини.

Підготовлені ягоди червоної смородини опускаємо в ємність з крохмалем і добре перемішуємо.

Після закінчення 30 хвилин перевіряємо стан тіста. Через реакції дріжджів воно повинно бути збільшений в об’ємі. Піднявся грудку дріжджового тіста ділимо на дві частини у відсотковому співвідношенні 70:30.

Більшу частину тесту розгортаємо в пласт, товщиною близько 0,5 сантиметрів, який потім укладаємо у форму. Підготовлені ягоди розподіляємо по всій поверхні, при цьому відступаючи від краю на один сантиметр. Посипаємо начинку цукровим піском.

тісто також розкачуємо і нарізаємо рівними смужками, з яких формуємо решітку. Уздовж країв заготовки формуємо рельєфний бортик. Пиріг залишаємо в теплому місці, щоб підійшло приблизно протягом півгодини.

Перед тим, як відправити випікатися пиріг, вливаємо в яєчний жовток-дві столові ложки води і добре розмішуємо. Отриманою сумішшю змащуємо решітку і бортик, щоб вони красиво підрум’янилися. Паралельно з цим розігріваємо духовку до 180 градусів.

Спочатку випікаємо пиріг 15 хвилин, накривши заготівлю фольгою. Після чого фольгу витягаємо і продовжуємо процес випікання до повної готовності. На це може знадобитися від 30 до 40 хвилин. Готовність пирога перевіряємо за допомогою шпажки або зубочистки, на виході з тіста вона повинна залишатися сухою.

Бажаємо вам приємного апетиту!

Пиріг з червоною смородиною Пиріг з червоною смородиною в духовці Пироги