Пироги зі сметанною заливкою – дуже поширений варіант випічки з ягодами. Таке поєднання стало вже традиційним. В якості основи готуємо пісочне тісто, а для начинки в даному випадку пропонуємо взяти полуницю. Сметану для заливки бажано використовувати пожирніше – виріб вийде більш ніжним, насиченим смаком. Полуницю, до речі, можна класти як свіжу, так і розморожену.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Вода крижана – 5 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок (для тіста) – 3 ст. л.
- Борошно – 200 гр.
- Яйце (для начинки) – 3 шт.
- Цукор-пісок (для начинки) – 100 гр.
- Сметана (для начинки) – 300 гр.
- Крохмаль кукурудзяний – 1 ст. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Полуниця – 500 гр.
- Борошно – 1 ст. л.
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Почнемо готувати пиріг з полуницею та сметанною заливкою. Готуємо ягоди. Полуницю моєму в прохолодній воді, чашолистки видаляємо, добре обсушуємо ягоди на рушник від зайвої вологи. Розрізаємо полуницю на частини поменше.
Для приготування пісочного тіста в миску просіваємо борошно, додаємо сіль та цукровий пісок. Вершкове масло ріжемо на маленькі шматочки і викладаємо в борошно. Руками перетираємо борошно з маслом до отримання рівномірної крихти. Потім вливаємо крижану воду і замішуємо пружне, не липнущее до рук тісто. Скачуємо його в кулю і покласти в змащену маслом форму для випічки. Руками розподіляємо тісто по дну і бортиками форми.
Підготовлену полуницю викладаємо на тісто у форму рівним шаром.
Готуємо сметанную заливку. Для цього в окрему ємність розбиваємо яйця, висипаємо цукровий пісок і ванільний цукор. Міксером збиваємо все разом до отримання пишної світлої піни. Потім додаємо сметану, крохмаль і борошно в зазначеній кількості. Перемішуємо всі разом віночком або міксером на низькій швидкості до однорідності. Отриманої сметанно-яєчною масою заливаємо полуницю у формі тесту. Форму можна злегка нахилити у різні боки, щоб заливка розподілилася рівномірно.
Духовку завчасно розігріваємо до температури 200 градусів. Форму з майбутнім пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом тридцяти п’яти-сорока хвилин орієнтовно. Час випікання може бути трохи більше або менше – залежно від конкретної духовки. Готовий пиріг повинен добре зарум’яниться по краях, а поверхня повинна стати золотисто-кремовою.
Готове виріб дістаємо з духовки і даємо йому повністю охолонути. Після охолодження начинка пирога стабілізується стане ще більш щільною. Перед подачею розрізаємо пиріг на порції і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Заливний пиріг Заливний пиріг на сметані Пиріг з замороженою полуницею Пиріг з полуницею в духовці Пиріг з полуницею на сметані Пиріг з полуницею та сметанною заливкою Тісто для заливного пирога на сметані