Рецепт сподобається тим, хто не любить довго возитися з замешиванием тіста і багатоетапним оформленням випічки. Це тісто замішується швидко, особливо з «участю» міксера. Виливаємо тісто у форму, розсипаємо по поверхні чорницю і відправляємо в духовку. Всі. Через півгодини кухня наповниться ароматом домашнього пирога і можна кликати домочадців на чаювання. Пиріг виходить пористим, м’яким, повітряним, що нагадує бісквіт, тільки відчутно соковитіше.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Кефір – 150 мл
  • Сир 9% – 70 гр.
  • Яйце – 3 шт.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 180 гр.
  • Сода харчова – 0.5 ч. л.
  • Борошно – 200 гр.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Чорниця – 160 гр.
  • Масло рослинне – для змазування
  • Цукрова пудра для прикраси

Процес приготування:

Для приготування пирога з сиром і чорницею на кефірі в миску розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок, сіль і ванільний цукор.

Збиваємо всі разом міксером на високій швидкості до отримання пишної світлої піни. Важливо добре збити яєчні основу, щоб пиріг вийшов дійсно повітряним. Потім додаємо кефір, м’який жирний сир і продовжуємо збивати до однорідності. В ідеалі – використовувати м’який пастоподібний сир, він дат потрібну вологість, ніжність і не проявиться крупинками в текстурі пирога. Маса помітно осяде, це нормально.

Борошно просіваємо разом з содою і висипаємо в отриману яєчно-кефірну масу. Лопаткою замішуємо однорідне тісто без грудочок – по консистенції воно буде нагадувати густу сметану.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом або застеляємо промасленим пергаментом – це спростить потім процес вилучення готового пирога. Приготоване тісто виливаємо у форму, вирівнюємо.

Готуємо чорницю: перебираємо, промиваємо в проточній воді, обсушуємо на рушник. Якщо використовуєте заморожену чорницю, то попередньо розморожувати її необов’язково. Висипаємо ягоди рівномірно на поверхню тіста у формі.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо форму з тестом на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом тридцяти п’яти-сорока хвилин орієнтовно. Пиріг повинен підрости і красиво зарум’янитися. Якщо є сумніви в готовності, перевіряємо дерев’яною шпажкою – вона повинна вийти з пирога сухий. Готовий пиріг дістаємо з духовки і обов’язково даємо йому охолонути перед подачею. Поверхню можна прикрасити цукровою пудрою.

Приємного апетиту!

Пиріг з сиром і черникой Пиріг з чорницею Пиріг з чорницею на кефірі Пироги