Рецепт для тих, хто любить сирну випічку. Причому сир будемо додавати не в начинку, а в тісто. Пиріг за рахунок такої ніжної сирною основи виходить досить легким, м’яким, з хрусткою скоринкою. Чорниця на такий «підкладці» розкриває всю свою соковитість. Пиріг хороший як в теплом, так і в охолодженому вигляді. Додатково можна подати кульку вершкового морозива, щоб відтінити кислинку чорниці і доповнити ніжність тесту.


Інгредієнти: на 4 порції.

  • Масло вершкове – 150 гр.
  • Сир – 200 гр.
  • Сіль – 1 щіпка
  • Цукор-пісок – 3 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 2 ч. л.
  • Борошно – 300 гр.
  • Яйце – 2 шт.
  • Ванільний цукор – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок (для начинки) – 4 ст. л.
  • Крохмаль кукурудзяний (для начинки) – 1 ст. л.
  • Чорниця – 400 – 450 гр.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Для приготування заливного пирога з сиром і чорницею розм’якшене вершкове масло викладаємо в миску, додаємо до нього сир, цукровий пісок, ванільний цукор і щіпку солі. Розтираємо все ложкою або пробиваємо заглибним блендером, особливо, якщо сир зернистий. В окремій ємності збиваємо яйця. Пару столових ложок яєчної маси відкладаємо в окремий посуд – пізніше це знадобиться для змащування поверхні пирога. Додаємо інші яйця до сирної маси, перемішуємо.

Борошно просіваємо разом з розпушувачем і додаємо в отриману сирну масу. Швидко замішуємо м’яке ніжне тісто. Скачуємо його в кулю, загорнути у харчову плівку і прибираємо в холодильник на тридцять-сорок хвилин.

Форму для випічки змащуємо рослинним маслом або застеляємо промасленим пергаментом – це спростить потім процес вилучення готового пирога. Тісто розгортаємо в пласт на присипаної борошном робочій поверхні і викладаємо його у форму. Частина тесту залишаємо для прикраси. Рівномірно розподіляємо тісто по формі, робимо бортики.

Готуємо чорницю: перебираємо, промиваємо її в прохолодній воді, добре обсушуємо на рушник від залишкової вологи. Якщо ягоди заморожені, то попередньо їх можна наполовину розморозити і злити зайвий сік. Висипаємо ягоди в миску, додаємо до них цукор і кукурудзяний крохмаль, перемішуємо. Викладаємо отриману начинку на тісто у формі, вирівнюємо.

Із залишеного тіста розкачуємо довгий пласт, нарізаємо його на три смужки. Плетемо косу із смужок.

Косичку укладаємо по колу пирога. Змащуємо її залишеної яєчною масою за допомогою силіконової пензлика.

Духовку завчасно розігріваємо до температури 190 градусів. Форму з пирогом ставимо на середній рівень уже гарячої духовки і випікаємо протягом тридцяти – тридцяти п’яти хвилин орієнтовно. Коса по краях пирога повинна красиво зарум’янитися. Готовий пиріг дістаємо з духовки і даємо йому трохи охолонути перед подачею.

Приємного апетиту!

Відкритий пиріг з чорницею Заливний пирог Пиріг з сиром і чорницею Пиріг з чорницею Пироги Тісто для заливного пирога