Щавель чудово підходить для начинки пирогів – як солодких, так і несолодких. У даному рецепті пропонуємо варіант як раз несолодкої випічки. Щоб збалансувати кислуватий смак щавлю, додаємо в начинку також і солонуватий козячий сир. В якості основи використовуємо дріжджове тісто – воно має повітряну текстуру і нейтральний смак, дозволяючи виконувати соло смачної начинки в готовому пирозі.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Молоко коров’яче – 180 мл
  • Сухі дріжджі – 7 гр.
  • Борошно пшеничне – 450 гр.
  • Масло рослинне (для тіста) – 160 гр.
  • Яйце (для тесту) – 1 шт.
  • Сіль (для тіста) – 0.5 ч. л.
  • Цукор-пісок (для тіста) – 3 ст. л.
  • Щавель – 300 гр.
  • Сир Козячий – 160 гр.
  • Яйце – 1 для змащування
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка
  • Масло рослинне (для формування пирога) – 10 мл
  • Сіль (для начинки) – за смаком

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування несолодкого пирога зі щавлем? Для початку готуємо тісто: у підігріту до теплого стану молоко додаємо дріжджі розмішуємо до однорідності. Всипаємо цукор і п’ять столових ложок борошна із загальної кількості, перемішуємо і залишаємо в теплому місці на півгодини. Після цього змішуємо опару з яйцем, сіллю, рослинним маслом і залишилася борошном. В залежності від характеристик борошна може знадобитися трохи більше або менше – орієнтуємося на те, щоб підсумкова консистенція тесту була м’якою, податливою, але не крутий. Замішане тісто оформляємо в кулю, покласти в миску, затягуємо харчовою плівкою і залишаємо в теплому місці на годину для підйому. Поки тісто піднімається, займаємося начинкою. Сир нарізаємо кубиками. Замість козячого сиру можна також використовувати будь-м’який сир.

Щавель ретельно промиваємо від забруднень, сухе листя і жорсткі стебла викидаємо. Обсушені листя щавлю нарізаємо дрібними шматочками.

В окремому посуді змішуємо нашатковану щавель і нарізаний сир. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком.

тісто злегка обминаємо і викладаємо на дошку. Руками, змащеними олією, розподіляємо тісто у вигляді товстої коржики діаметром 27-28 див.

У центр коржі викладаємо приготовлену начинку з сиру і щавлю.

Краї тіста піднімаємо і зводимо в центр, залишаючи при цьому відкриту начинку в середині. Яйце збовтуємо виделкою в окремій невеликій ємності і змащуємо отриманою масою поверхню пирога з допомогою силіконової пензлика. Перекладаємо пиріг в змащену маслом форму.

Духовку розігріваємо до температури 180 градусів. Ставимо форму з пирогом в гарячу духовку на середній рівень. Випікаємо протягом 35-40 хвилин до рум’яної скоринки. Готовий пиріг дістаємо з духовки, даємо йому трохи охолонути і подаємо до столу в гарячому вигляді.

Приємного аппетита!

Пироги