Пропонуємо рецепт пишних дріжджових оладок на кефірі з яблуками. Особливість їх у тому, що будемо замішувати тісто на основі кефіру. А дріжджове тісто на кефірі завжди виходить трохи більш пишним, ніж на молоці – для оладок це величезний плюс. Також додамо яблука. Щоб їх досить волога м’якоть не утяжелила тісто, ріжемо їх кубиками, а не трьом на тертці.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Кефір – 250 мл
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.
- Яблука – 2 шт.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 1 – 2 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Сметана – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати пишні дріжджові оладки на кефірі з яблуками? Для початку активуємо дріжджі. Для цього кефір поміщаємо в чашку або невелику миску і нагріваємо в мікрохвильовці до теплого стану. Всипаємо в нього сухі дріжджі, в також чайну ложку цукру із загальної кількості і ретельно перемішуємо, поки всі гранули не розчиняться.
Залишаємо масу в теплому місці на двадцять-тридцять хвилин, поки на поверхні не утворюється піна. Обсяг маси повинен помітно збільшитися.
В миску просіваємо борошно в зазначеній кількості, додаємо залишився цукровий пісок, щіпку солі.
Розбиваємо яйце і вливаємо кефірно-дріжджову масу.
Активно перемішуємо всі разом віночком, щоб вийшло однорідне тісто без грудочок. Консистенція тіста виходить схожою на густу сметану.
Затягуємо миску з приготованим тістом харчовою плівкою або покриваємо чистим кухонним рушником і ставимо в тепле місце на расстойку. Орієнтовно через сорок-п’ятдесят хвилин тісто має збільшитися вдвічі, на поверхні проступлять бульбашки повітря.
Яблука промиваємо, обсушуємо і ріжемо на чотири частини, видаляємо насінну коробочку. Фруктову м’якоть нарізаємо на невеликі кубики.
Висипаємо їх у тісто, акуратно перемішуємо ложкою.
Залишаємо в теплому місці ще на п’ятнадцять-двадцять хвилин, щоб тісто ще трохи підійшло.
В сковорідку наливаємо таку кількість рослинної олії без запаху, щоб воно покрило дно шаром у півтора-два сантиметри. Якщо масла буде мало, то є ризик, що оладки не пропечуться і залишаться всередині занадто вологими. Розігріваємо олію до гарячого стану.
Набираємо приготоване тісто з яблуками столовою ложкою з краю миски і викладаємо в сковороду у вигляді невеликих оладок. Залишаємо невелику дистанцію між оладками, так як вони виростають у розмірі під час смаження. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою, закриваємо сковороду кришкою. Смажимо оладки з одного боку до тих пір, поки знизу не скоринка зарум’яниться.
Потім перевертаємо оладки лопаткою на іншу сторону і продовжуємо смажити без кришки, поки і знизу вони не зарум’яняться.
Обсмажені вироби знімаємо зі сковороди і викладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайве масло після смаження. Потім перекладаємо їх на сервірувальну тарілку.
Подаємо оладки гарячими зі сметаною, варенням, медом або просто з цукровою пудрою.
Смачного!