Якщо ви любите пишні, високі оладки з ноздреватым м’якушкою і тоненькою золотистою скоринкою, то цей рецепт для вас. Замішуємо тісто опарним методом з використанням молока і свіжих дріжджів. До складу також входять яйця. Тісто добре піднімається, виходить пористим і «живим». Вироби при смаженні також відмінно «ростуть», красиво рум’яняться і вже в сковорідці дають зрозуміти, що це не просто оладки, а справжнє тепле домашнє ласощі. А аромат на кухні просто чарівний.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Молоко коров’яче – 2 склянки
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Свіжі дріжджі – 21 гр.
- Сіль – 1 щіпка
- Цукор-пісок – 2 ст. л.
- Ванільний цукор – 1 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Масло рослинне (для тіста) – 2 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження
- Сметана – за смаком
Процес приготування:
Як приготувати пишні оладки на молоці і дріжджах з яйцем? Для початку приготуємо опару. Для цього підігріте до теплого стану молоко поміщаємо в об’ємну миску, додаємо дрібку солі, цукровий пісок і дріжджі. Якщо використовуєте сухі дріжджі, то на дані пропорції беремо їх в кількості двох чайних ложок. Ретельно перемішуємо, щоб дріжджі і цукрові крупинки розчинилися. Потім додаємо половину від зазначеної кількості борошна, попередньо просіяти її. Добре перемішуємо вінчиком, щоб вийшла однорідна маса. Залишаємо підготовлену опару в теплому місці на двадцять п’ять-тридцять хвилин, поки об’єм не збільшиться вдвічі.
В окремій ємності збиваємо яйця до однорідності. У підійшла опару вливаємо яєчну масу, рослинне масло, додаємо ванільний цукор і решту борошна, попередньо просіяного. Замішуємо тісто ложкою. Воно виходить досить густим, тягучим. Затягуємо миску з замішаним тістом харчовою плівкою або покриваємо чистим кухонним рушником і ставимо в тепле місце для підйому. Орієнтовно через сорок-сорок п’ять хвилин маса повинна збільшитися вдвічі.
В сковорідку наливаємо достатню кількість рослинної олії: дно повинно бути покрито шаром в півтора-два сантиметри. Розігріваємо олію до гарячого стану і викладаємо в нього оладки. Набираємо тісто столовою ложкою з краю миски, щоб не порушувати легкості. Залишаємо достатню дистанцію між оладками, так як вони пристойно виростають у розмірі під час смаження. Температуру плити підтримуємо середньо-низькою, закриваємо сковороду кришкою. Смажимо оладки спочатку з одного боку, поки знизу не скоринка зарум’яниться. Потім перевертаємо лопаткою на іншу сторону і продовжуємо смажити без кришки, поки і знизу оладки не зарум’яняться.
Обсмажені пампушки знімаємо зі сковороди. Укладаємо їх відразу на паперовий рушник: воно видалить зайве масло після смаження. Потім перекладаємо оладки на сервірувальну тарілку і подаємо на стіл гарячими зі сметаною або будь-яким іншим супроводом.
М’якуш у таких оладок дуже пористий, а самі вироби м’які. Після охолодження оладки трохи твердіють, але після розігріву знову стають ніжними.
Приємного апетиту!
Дріжджові оладки на сметані Оладки без соди Оладки класичні Оладки на молоці без соди Оладки на сметані без соди Оладки як у бабусі