Швидкий рецепт домашніх рогаликів. З розряду тих, які рятують, коли гості на порозі або коли хочеться солоденького «прямо зараз». Тісто замішується «рубаним» способом і готове до оброблення відразу ж після приготування. Рогалики виходять легкими, хрусткими і злегка шаруватими – це приємна особливість пісочної випічки на сметані. В якості начинки ідеально підходить будь-яке фруктове повидло. Головне, щоб воно було густим і подобалося вам до смаку.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Борошно пшеничне – 250 гр.
- Масло вершкове – 85 гр.
- Сметана – 150 гр.
- Ванільний цукор – 5 гр.
- Розпушувач тіста – 5 гр.
- Цукрова пудра – 40 гр.
- Повидло (для начинки густе) – за смаком
- Масло рослинне – для змазування
Процес приготування:
Готувати рогалики з повидлом з пісочного тіста на сметані просто! Борошно просіваємо в широку миску. Слідом висипаємо ванільний цукор і розпушувач в зазначеній кількості. Перемішуємо сухі інгредієнти. Холодне вершкове масло ріжемо ножем на тонкі пластівці прямо в борошняну суміш. Як варіант, можна потерти шматок масла на крупній тертці. Щоб масло не бралося під час натирання, обвалюємо його в борошняній суміші. Сухими руками швидко перетираємо всі інгредієнти, щоб сформувалася дрібна крихта.
До отриманої олійно-борошняної крихти викладаємо холодну сметану. Жирність продукту може бути будь-якою. Однак варто знати, що чим вище відсоток жирності, тим більше шаруватим виходить готове тісто.
Руками швидко замішуємо тісто. Важливо не вимішувати масу довго, щоб крихти вершкового масла не розтанули – саме вони посилять шаруватість рогаликів. Як тільки розсипчаста маса зв’яжеться в єдине ціле за допомогою сметани, заміс припиняємо. Готове тісто не липне до рук і приємно в роботі. До речі, таке тісто добре зберігається в холодильнику протягом кількох днів. Це зручно, так як приготувати рогалики можна пізніше, коли з’явиться необхідність, а не відразу після замісу. Якщо плануєте зберігати тісто в холодильнику, то потрібно загорнути його в харчову плівку.
Замішане тісто ділимо на чотири рівні за розміром частини.
Кожну частину розкочуємо качалкою на присипаної борошном поверхні. Товщина шару повинна бути орієнтовно 2 міліметри – досить тонка. Приблизний діаметр кола – 20-25 см.
Кожен розкатаний коло розрізаємо на вісім секторів рівного розміру.
На розширену частину кожного сегмента кладемо по неповної чайної ложці густого повидла.
Підгинаємо краю з боків, щоб начинка не розтікалася при випічці.
Потім згортаємо рогалик у напрямку до звуженій частині. Таким чином формуємо рогалики з усього тесту.
Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом. Викладаємо на нього рогалики-заготовки на невеликій відстані один від одного – при випічці вони не будуть значно збільшуватися в розмірі.
Духовку заздалегідь розігріваємо до 190 градусів. Деко з рогаликами встановлюємо вже в гарячу духовку і випікаємо протягом двадцяти двох – двадцяти чотирьох хвилин. Важливо не перетримати ніжні рогалики: як тільки вони зарум’яняться, їх пора діставати. Готовим рогаликам даємо охолонути, після чого обвалюємо їх у просіяної цукрової пудрі. Укладаємо їх на сервірувальне блюдо і подаємо до столу.
Рогалики виходять невеликого розміру, буквально «на один укус». Десерт швидко «вилітає» з тарілки, і його точно попросять повторити.
Приємного апетиту!
Рогалики