Швидкий рецепт рогаликів з тіста на основі кефіру. При замісі також додаємо мед і вершкове масло – рогалики виходять м’якими і одночасно розсипчастими, дуже цікава текстура. В якості начинки може бути будь-яке густе повидло, джем, подрібнені сухофрукти. Рекомендуємо саме фруктово-ягідну начинку, так як з нею ніжний м’якуш і хрустка скоринка рогаликів відтіняються за смаком найбільш виграшно. Щоб вироби мали привабливий глянсовий вигляд, обов’язково змащуємо їх перед випіканням жовтком.


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Борошно пшеничне – 300 гр.
  • Розпушувач тіста – 2 ч. л.
  • Кефір – 4 ст. л.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Цукор-пісок – 50 гр.
  • Ванільний цукор – 2 ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Мед – 1 ч. л.
  • Повидло (для начинки густе) – за смаком
  • Яєчний жовток – 1 шт.
  • Молоко коров’яче – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – для змазування

Процес приготування:

Що ж потрібно для приготування рогаликів на кефірі без дріжджів з повидлом? У миску розбиваємо яйце. Висипаємо до нього обидва види цукру: звичайний і ванільний. Розтираємо до однорідності. В отриману масу додаємо мед (якщо він занадто твердий, то розтоплюємо його в мікрохвильовці) і кефір. Бажано, щоб був жирний кефір. Вершкове масло добре розм’якшуємо і також кладемо в миску до основної суміші. Змішуємо всі разом до однорідності.

Борошно разом з розпушувачем просіваємо через сито. Частинами додаємо в рідку масу, поступово замішуючи тісто. Можливо, борошна знадобиться більше або менше зазначеної кількості, так як це залежить від характеристик конкретного продукту. Тісто повинне вийти м’яким і нелипким. Намагаємося замісити масу швидко і не вимішувати її довго руками. Як тільки тісто оформилося в кулю, припиняємо роботу.

Отримане тісто розрізаємо на дві рівні частини і скачуємо кожну колобок. Робочу поверхню присипаємо борошном і розкачуємо на ній кожну частину тіста в тонкий круглий пласт. Приблизна товщина пласта – півтора-два міліметри. Розрізаємо кола тесту на сектори – приблизно на вісім. Можна розрізати і на більшу кількість сегментів, тоді рогалики вийдуть менше за розміром і їх буде складніше начиняти повидлом.

На широку частину кожного сегмента викладаємо невелику кількість густого повидла.

Потім згортаємо рогалик, закриваючи повидло, у напрямку до внутрішньої вузької частини. Таким чином формуємо рогалики з усього залишився тесту.

Окремо у невеликій мисці змішуємо жовток і молоко до однорідності – цією масою будемо змащувати вироби перед випіканням.

Деко змащуємо олією або застеляємо промасленим пергаментом. Сформовані рогалики викладаємо на деко на невеликій відстані один від одного, так як вони трохи збільшаться в об’ємі при випічці. З допомогою силіконової пензлика змащуємо поверхню рогаликів жовтково-молочною сумішшю. Бажано, щоб суміш не потрапила на деко, так як вона швидко пригорає.

Відправляємо деко з рогаликами розігріту до 180 градусів духовку і випікаємо протягом двадцяти – двадцяти п’яти хвилин. Важливо не пересушити вироби в духовці: як тільки поверхня помітно зарум’яниться, дістаємо випічку з духовки. Перекладаємо рогалики з дека на сервірувальне блюдо. Подаємо до столу теплими або остиглими.

Приємного апетиту!

Рогалики