Така заготовка на зиму при необхідності може стати закускою, так і гарніром. Поєднання рису з овочами не тільки дуже смачне, але ще і дуже ситна. Якщо немає часу готувати, дуже зручно просто відкрити баночку такого салату і відразу подати на стіл. Салат можна вживати як в холодному вигляді, так і в гарячому. Додавання оцту – етап опціональний, але треба пам’ятати, що без оцту заготовку можна зберігати не більше пари місяців, в той час як з оцтом салат відмінно простоїть всю зиму.


Інгредієнти: на 3 л.

  • Рис білий – 1 склянка
  • Томатний сік – 1 л
  • Оцет столовий 9% – 0.5 склянки
  • Цукор-пісок – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 400 мл
  • Сіль – 1,5 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Болгарський перець солодкий – 1 кг

Процес приготування:

Готувати салат «Глобус» на зиму з рисом легко! Моркву чистимо від шкірки, миємо й обсушуємо. Нарізаємо коренеплоди невеликими брусочками. В об’ємну каструлю наливаємо рослинне масло, додаємо до нього сіль, цукровий пісок і оцет. Суміш перемішуємо і ставимо на плиту. На високій температурі плити швидко доводимо приготований маринад до кипіння і відразу опускаємо в нього підготовлену моркву. Перемішуємо і знижуємо температуру плити до середньо-низького. Готуємо морква при постійному помішуванні протягом п’яти хвилин.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, миємо й обсушуємо. Нарізаємо його дрібними шматочками. Додаємо цибулю в каструлю, перемішуємо з морквою і обсмажуємо ще п’ять хвилин. Болгарські перці миємо й обсушуємо. Розрізаємо кожен плід навпіл і видаляємо насіння і плодоніжки. М’якоть ріжемо невеликими шматочками, співмірними з брусочками моркви. Додаємо перець до овочевої суміші, перемішуємо і готуємо п’ять хвилин.

Після закінчення зазначеного часу додаємо до овочів томатний сік, перемішуємо і продовжуємо готувати п’ять хвилин. Рис промиваємо до прозорості, заливаємо водою у співвідношенні 1:2 і ставимо на плиту. Варимо крупу до напівготовності – на це піде десять хвилин. Доведений до напівготовності рис додаємо до овочевої маси і готуємо всі разом протягом двадцяти п’яти хвилин.

Банки моєму і стерилізуємо будь-яким зручним способом. Так само чинимо і з кришками. У стерильні сухі банки розкладаємо гарячий салат і відразу закатуємо стерильними сухими кришками. Заготівлям даємо повністю охолонути і прибираємо їх у темне прохолодне місце для зберігання.

Приємного апетиту!

Овочеві салати на зиму Салат з овочів і рису на зиму Салат з перцю, моркви та цибулі на зиму Салат з рисом на зиму Салати без капусти на зиму Салати без стерилізації на зиму Салати з болгарського перцю на зиму Салати у власному соку на зиму