Дуже смачним виходить салат з кальмарами, грибами, яйцем і сиром. Тим, хто любить гриби у складі салатів, цей рецепт повинен припасти до душі. Печериці тут обсмажені до апетитної рум’яної скоринки. Таким же чином приготований і ріпчасту цибулю. Обидва ці компоненти підсилюють смак один одного і дуже вдало поєднуються з кальмарами. Сир краще використовувати витриманий, з терпкою ноткою. Пармезан, наприклад, відмінно підійде. В результаті салат виходить насичений, з багатим смаком. Він досить ситний – в якості святкової вечері підійде ідеально.
Інгредієнти: на 2 порції.
- Кальмари – 300 гр.
- Печериці свіжі – 200 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Сир Пармезан – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
- Майонез – за смаком
- Кунжут – 0.5 ч. л.
Процес приготування:
Для того щоб приготувати салат з кальмарами, грибами, яйцем і сиром, кальмарів промиваємо, чистимо і відварюємо в підсоленій воді протягом пари хвилин. Як варіант, можна обійтися і без варіння, а просто залити підготовлені тушки крутим окропом на три-чотири хвилини. Цей варіант зручніше, якщо дрібні кальмари – немає ризику переварити ніжну м’якоть.
Потім тушки охолоджуємо і нарізаємо тонкими недовгими смужками.
Гриби обтираем вологою серветкою і ріжемо тонкими поздовжніми пластинками.
У сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху. Викладаємо печериці і при періодичному помішуванні обсмажуємо їх при середній температурі плити. Важливо, щоб гриби стали м’якими і почали помітно рум’янитися.
Після обсмажування знімаємо сковороду з плити, а печериці витягаємо і перекладаємо на тарілку для охолодження. Щоб салат не потрапив надлишок олії після обсмажування, можна викласти печериці на паперовий рушник – воно частково вбере жир, і готову страву більш легким.
Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо цибулину тонкими напівпрозорими півкільцями.
У сковороді розігріваємо рослинне масло й обсмажуємо в ньому шматочки цибулі, поки вони не розм’якшиться і не покриються легкої золотистої скоринкою. Важливо не перепечеться цибулю, щоб у готовому салаті він не додавав нотки гіркоти. Перекладаємо цибулю з сковороди на тарілку (або на паперовий рушник, аналогічно грибів) і даємо йому охолонути.
Яйця варимо круто, заливаємо холодною водою і повністю охолоджуємо. Очищаємо їх і поділяємо на білок і жовток. Білок ріжемо тонкими поперечними пластинками – повинні вийти шматочки, схожі на соломку кальмарів. Жовтки поки відкладаємо до моменту змішування салату.
Твердий сир натираємо на тертці з дрібними отворами.
У миску покласти підготовлені інгредієнти: остиглі гриби, цибулю, смужки кальмарів, пластинки білка і тертий сир.
Решту жовтків натираємо на дрібній тертці прямо в миску.
Поверх покладених компонентів кладемо майонез і перемішуємо всі разом.
Пробуємо салат на смак і додаємо сіль, якщо треба, а також чорний мелений перець.
Готового салату можна дати настоятися в холодильнику пару годин – це зробимо блюдо насиченішим. При подачі посипаємо поверхню зернятками чорного кунжуту – це додасть легкі «горіхові» нотки, які посилять смак грибів.
Приємного апетиту!
Салат з кальмарами і майонезом Салат з кальмарами і сиром Салат з кальмарами і цибулею Салат з кальмарами і яйцем Салати з кальмарами Салати з морепродуктами