Салат з квасолі і буряка з додаванням інших інгредієнтів у різних співвідношеннях ставлять на зиму багато господинь. Ця заготовка вимагає часу, але в результаті у вас вийде і самостійне блюдо, і смачний гарнір, і квасолева заправка до борщу. Рецептів такого салату багато, але є деякі загальні принципи технології: використання свіжих і непошкоджених овочів, квасоля, консервована або заздалегідь замоченная суха, обов’язкова стерилізація ємностей для салату, можливість зміни пропорції продуктів по своєму смаку.
Інгредієнти: на 4.5 л.
- Буряк – 1.5 кг
- Квасоля – 0.3 кг
- Болгарський перець солодкий – 0.5 кг
- Морква – 0.5 кг
- Цибуля ріпчаста 0.5 кг
- Помідори свіжі – 1.5 кг
- Цукор-пісок – 0.1 кг
- Сіль – 1 ст. л.
- Оцет столовий 9% – 80 мл
- Масло рослинне – 250 мл
Процес приготування:
Рецепт салату з квасолі з овочами на зиму смачний! Заздалегідь на ніч замочіть в холодній воді білу квасолю. Потім, перед початком готування, квасоля промийте та відваріть, щоб вона стала м’якою, але не розсипалася. З відвареної квасолі воду злийте.
Всі зазначені в рецепті овочі очистіть і добре промийте.
Моркву і буряк подрібнити на крупній тертці або з допомогою кухонних гаджетів, буде швидше і простіше.
Солодкий перець наріжте брусочками, а цибулю – чверть кільцями.
Помідори очистіть від шкірки, обшпаривши їх окропом, і потім будь-яким способом пюрируйте.
Для гасіння салату візьміть спеціальну каструлю або казан. В ній розігрійте стакан рослинного масла, перелийте до нього пюре з помідорів, перемішайте і доведіть до кипіння. Потім в кипляче пюре перекладіть натерту буряк і поваріть її протягом 10 хвилин на невеликому вогні.
Потім перекладіть в каструлю подрібнені моркву і цибулю і тушкуйте салат ще 10 хвилин, періодично помішуючи. В останню чергу перекладіть в каструлю відварену квасолю і нарізаний перець. Потім до салату насипте цукор з сіллю, перемішайте, спробуйте на смак і відразу додайте, чого не вистачає. Тушкуйте салат ще протягом 20 хвилин від початку кипіння. До кінця гасіння налийте в салат столовий оцет.
Поки салат гаситься, стерилізуйте будь-яким способом банки і прокип’ятіть кришки. Гарячий квасолевий салат розкладіть по банках і відразу герметично закупорьте кришками.
Закатані банки з салатом накрийте махровим рушником, не перевертаючи їх на кришки. Охолоджений салат можете поставити на зберігання в будь-темне і прохолодне місце: в комору, в підвал або на балкон.
Вдалих і смачних заготовок!