Шах-плов азербайджанською можна приготувати на святковий стіл – він виглядає ефектно, виходить дуже ситним і відразу привертає увагу. Плов на баранині, з додаванням родзинок, кураги і барбарису, оформлений в оболонку з тонкого лаваша і запечений до рум’яної скоринки, безсумнівно, запам’ятається і залишить після себе приємні враження. Найцікавіше – це подача: хрусткий лаваш розрізаємо на «зубчики», а під ними розсипається паруючий соковитий, ароматний рис з барвистими добавками.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Лаваш (тонкий) – 1 шт.
- Рис білий – 250 гр.
- Баранина – 300 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 головка
- Масло – для смаження
- Масло вершкове – 50 гр.
- Родзинки – 60 гр.
- Барбарис – 1 ст. л.
- Курага – 60 гр.
- Зіра – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Сіль – за смаком
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
Щоб приготувати шах-плов азербайджанською, баранину обсушуємо паперовим рушниками нарізаємо на невеликі кубики. На сковороді розігріваємо невелику кількість рослинної олії без запаху, а також шматочок вершкового. Викладаємо в сковороду м’ясо і обсмажуємо його на середньому вогні до появи скоринки.
Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, промиваємо, обсушуємо і нарізаємо на тонкі півкільця. Моркву очищаємо від шкірки, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі брусочки. Викладаємо цибулю з морквою в сковороду до баранині, перемішуємо, продовжуємо смажити п’ять-шість хвилин при помішуванні.
Паралельно готуємо сухофрукти. Родзинки, курагу і барбарис промиваємо і заливаємо гарячою водою на п’ять-сім хвилин для розм’якшення.
Потім воду з сухофруктів зливаємо. Курагу нарізаємо на дрібні шматочки. Висипаємо подрібнену курагу, родзинки і барбарис в сковороду до м’яса, перемішуємо і продовжуємо обсмажувати одну-дві хвилини.
В кінці обсмажування додаємо сіль за смаком, чорний мелений перець, зіру. Перемішуємо і знімаємо з плити.
Приготуємо рис. Поміщаємо його в сито і добре промиваємо. Поміщаємо крупу в сотейник, заливаємо водою так, щоб покрити її на пару сантиметрів і ставимо на плиту. Доводимо рис до кипіння. Після закипання варимо його сім хвилин при слабкому кипінні. Потім знімаємо сотейник з плити, воду зливаємо – рис повинен залишатися розсипчастим.
Тонкий лаваш викладаємо цілим полотном в круглу форму для запікання. Окремо розтоплюємо вершкове масло до рідкого стану. Лаваш змащуємо розтопленим вершковим маслом за допомогою силіконової пензлика.
Приготований рис ділимо на дві частини. Першу частину викладаємо поверх покладеного лаваша, вирівнюємо. Зверху розміщуємо підготовлену суміш з м’яса, моркви і сухофруктів.
Потім викладаємо другу частину рису, вирівнюємо. Піднімаємо звисаючі краї лаваша і закриваємо ними рис. Змащуємо вершковим маслом.
Намагаємося вирівняти поверхневий шар лаваша. Руками пригладжуємо його, поливаючи залишками вершкового масла.
Закриваємо плов на лаваші фольгою блискучою стороною всередину, щільно обжимаем краю.
Духовку заздалегідь розігріваємо до температури 150 градусів. Ставимо ємність з пловом в лаваші в духовку і запікаємо його протягом сорока хвилин. Потім знімаємо фольгу, збільшуємо температуру духовки до 180 градусів і даємо лавашу підрум’янитися ще двадцять хвилин. Лаваш повинен придбати красиву золотисту скориночку.
Готовий шах-плов дістаємо з духовки і даємо постояти у формі десять хвилин, щоб нижня скоринка лаваша трохи просочилася м’ясним соком. Потім перевертаємо шах-плов догори дном на плоске блюдо.
Подаємо на стіл в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Пісний плов Плов з барбарисом і зірою Плов з курагою Плов з м'ясом і сухофруктами Справжній узбецький плов Узбецький плов з куркою