Відкладати приготування улюбленого ласощі не варто, навіть якщо у холодильнику не вистачає інгредієнтів. І рецепт шарлотки без яєць тому підтвердження. Крім того, смакові якості страви нікуди не подінуться, а також спосіб приготування доведеться до вподоби веганам.


Інгредієнти: на 8 порції.

  • Яблука – 6 шт.
  • Кефір – 1 склянка
  • Борошно пшеничне – 120 гр.
  • Цукор-пісок – 1 склянка
  • Манна крупа – 150 гр.
  • Масло рослинне – 100 гр.
  • Лимонна кислота – 0,5 ч. л.
  • Ванілін – 1 щіпка
  • Сода харчова – 1 щіпка
  • Сіль – 1 щіпка
  • Кориця – для прикраси

Процес приготування:

Готувати шарлотку з яблуками без яєць легко! Змішуємо в мисці сухі інгредієнти: борошно, манну крупу, цукор, сіль і ванілін. Перемішуємо. Ємність вибираємо більшу, так як будуть додаватися ще інгредієнти.

суху суміш вливаємо олію і ретельно перемішуємо.

В окремій невеликій ємності з’єднуємо соду і лимонну кислоту, додаємо чайну ложку води і швидко перемішуємо.

Швидко заливаємо кефір соді з лимонною кислотою. Це треба встигнути зробити, поки інгредієнти піняться.


Тепер кефір вливаємо у велику ємність, у якій замішані сухі інгредієнти. Ретельно перемішуємо.

Працюємо з яблуками. Очищаємо їх від шкірки і кісточок. Нарізаємо на невеликі кубики.

Перемішуємо яблука з тестом і переходимо до підготовки форми для випічки.

Форму старанно обмазуємо рослинним маслом. Злегка посипаємо манною крупою, щоб пиріг не пригорав.

Заповнюємо ємність тестом з яблуками і відправляємо в розігріту духовку до 180 градусів на 40 хвилин.

Готову шарлотку викладаємо на тарілку. Прикрашаємо корицею і подаємо до столу.

Шарлотка Шарлотка з корицею Шарлотка з яблуками і корицею Шарлотка з яблуками класична Шарлотка на кефірі Шарлотка на кефірі з яблуками Шарлотка на кефірі з яблуками в духовці