Дуже ефектний кекс, який шикарним виглядом свого зрізу відразу підніме настрій і викличе бажання попросити добавки. М’якуш виходить дуже ніжним і пухким, скоринка – щільною і хрусткою. Колірне і смакове поєднання шарів не залишить вас байдужими. Гідний представник категорії кексів!


Інгредієнти: на 6 порції.

  • Яйце – 3 шт.
  • Кефір – 150 мл
  • Яблука – 3 шт.
  • Масло вершкове – 130 гр.
  • Борошно пшеничне – 180 гр.
  • цукор – 200 гр.
  • Какао-порошок – 40 гр.
  • Вода – 2 ст. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ст. л.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Цукрова пудра – 1 – 2 ст. л.

Процес приготування:

Приступимо до приготування шарлотки з яблуками на кефірі і сметані. Для початку необхідно підготувати яблука. Плоди миємо, нарізаємо на чотири частини. При бажанні можна очистити від шкірки. Якщо залишити шкірку, шматочки яблук в тісті будуть мати більш виражену структуру. Не забуваємо вирізати насінну коробочку і далі ріжемо яблука на довільні шматочки невеликого розміру. Щоб нарізані яблука не потемніли, можна злегка збризнути їх лимонним соком.

В широку миску розбити яйця, всипати цукор і збити міксером, починаючи з низьких обертів і поступово додаючи швидкість. Яєчна маса повинна добре збільшитися в обсязі, стати густішим і помітно побіліти. Від якості збивання залежить легкість тесту.

У збиту яєчну масу додаємо кефір, сметану і розтоплене вершкове масло (масло не повинно бути гарячим). Ще раз збити міксером на низькій швидкості.

У рідку масу додаємо борошно, розпушувач, корицю, ванілін. Просіяти борошно рекомендується, так як це впливає на пишність шарлотки. Вмішувати сухі інгредієнти в яєчну масу потрібно акуратно круговими рухами зверху вниз. Зручно при цьому скористатися віночком. Консистенція тіста виходить текуча, густа, як на оладки.

Готуємо форму для випічки, добре змастивши її олією. Якщо використовуєте силіконову форму, то нічим змащувати не потрібно. У підготовлену форму виливаємо половину тіста, на нього акуратно викладаємо нарізані яблука, рівномірно розподіляючи шматочки по всьому периметру. Виливаємо тісто, намагаючись покрити повністю яблука. Як варіант, можна шматочки яблук всипати в миску з тестом, перемішати і викласти суміш у форму – так шарлотка виходить соковитіше і без виражених шарів тіста. Також потрібно відзначити, що час випічки такого варіанта може бути трохи довше – на п’ять-десять хвилин. Форму з тістом ставимо в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на середній рівень і випікаємо приблизно 30-40 хвилин, орієнтуючись на свою духовку. До кінця випікання виріб має помітно збільшитися в обсязі і добре зарум’яниться. Під час випікання небажано відкривати духовку, щоб шарлотка не осіла. Припустимо відкрити духовку лише до кінця випікання, щоб перевірити готовність щарлотки, проткнувши серединку дерев’яною паличкою або зубочисткою: якщо вийшла суха, значить виріб готовий.

Готову шарлотку дістаємо з духовки і охолодити. Остиглу, її легко дістати з форми і нарізати для подачі. При подачі шарлотку можна присипати цукровою пудрою, прикрасити кулькою вершкового морозива.

Приємного апетиту!

Бісквітна шарлотка Шарлотка Шарлотка з яблуками без сметани Шарлотка на кефірі Шарлотка на кефірі з яблуками