Щоб приготувати шашлик з кети на мангалі, розбираємо рибу на філе і ріжемо його на шматки. Маринуємо в спеціях, нанизуємо на шампур і поміщаємо на мангал. А далі найважливіше та найцікавіше – змащуємо шашлик спеціальним соусом, щоб рибні шматочки рівномірно просочилися пряний солодкуватий складом і вкрилися рум’яною скоринкою. Як приготувати такий соус – наочно покажемо.
Інгредієнти: на 6 порції.
- Кета – 1 кг
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Масло оливкове – 3 – 4 ст. л.
- Соєвий соус – 3 – 4 ст. л.
- Соус чилі – 1 ч. л.
- Коріандр – 0.33 ч. л.
- Гвоздика – 0.25 ч. л.
- Кардамон – 2 – 3 шт.
- Мед – 1 ст. л.
- Апельсиновий сік – 1 склянка
- Зелень – для прикраси
Процес приготування:
Щоб приготувати шашлик з кети на мангалі, рибу промиваємо, видаляємо нутрощі, голову і плавники зрізаємо. Розбираємо тушку на філе, хребет і кістки витягуємо, знімаємо шкіру. Отримані пласти м’якоті добре обсушуємо паперовим рушником і нарізаємо на шматки. Розмір шматків повинен бути таким, щоб їх зручно було нанизувати на шампури.
Поміщаємо шматки риби в контейнер, посипаємо сіллю і чорним меленим перцем за смаком, поливаємо оливковою олією і добре перемішуємо, щоб спеції розподілилися по всій рибі. Закриваємо кришкою і залишаємо маринуватися на годину.
Поки риба маринується, готуємо соус барбекю. На суху сковорідку висипаємо зерна коріандру, гвоздику, роздавлений кардамон. Ставимо сковороду на плиту і спеції обсмажуємо на середньому вогні при помішуванні, поки не з’явиться выжаренный пряний аромат. Зернятка повинні почати потріскувати. Висипаємо їх після обжарювання зі сковороди в окрему ємність.
В розігріту після обжарювання спецій сковороду викладаємо мед і, безперервно помішуючи, розтоплюємо його до рідкого стану. Тримаємо на вогні пару хвилин, не забуваючи помішувати, щоб він трохи потемнів і почав карамелизоваться. Після цього висипаємо в нього обсмажені спеції, перемішуємо.
Слідом вливаємо апельсиновий сік, перемішуємо.
Потім додаємо соєвий соус і гострий соус з чилі. Перемішуємо і уварюємо соус, поки він не почне кипіти великими бульбашками і не стане густіше.
Під час уварювання не відходимо від соусу і помішуємо, щоб рідина рівномірно кипіла, не пригоріла і швидше испаряла зайву вологу.
Готовий загустілий соус перелити в невелику ємність і даємо охолонути.
Готуємо мангал. Відкритого полум’я не повинно, залишаємо тільки тліюче вугілля. Нанизуємо рибу на шампури і відправляємо на мангал. З допомогою силіконової пензлика змащуємо кету з усіх сторін під час приготування. Періодично перевертаємо шампури і не забуваємо змащувати поверхню риби соусом. Готуємо шашлик орієнтовно п’ятнадцять-двадцять хвилин. Важливо не пересушити.
Готовий рум’яний шашлик знімаємо з мангалу і відразу подаємо на стіл, поки риба гаряча і соковита. Додатково можна подати лимон, свіжу зелень, овочі, варену картоплю.
Приємного апетиту!
Кета на мангалі Лосось на мангалі Маринад для риби на мангалі Риба на мангалі Страви з риби Червона риба на мангалі