Ніжний шоколадний кекс ніколи не залишиться без уваги, якщо мова йде про десерт. Його можна подати в якості самостійної солодощі, а можна супроводити глазур’ю, кулькою морозива, нарізаними фруктами. Його текстура дуже ніжна і пориста – це заслуга якісної збивання яєчної основи тесту і рівномірної температури при випіканні в мультиварці.
Інгредієнти: на 4 порції.
- Яйце – 4 шт.
- Цукор-пісок – 150 гр.
- Сіль – 5 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Борошно пшеничне – 200 гр.
- Какао-порошок – 70 гр.
- Розпушувач тіста – 1 ч. л.
- Ізюм – 40 гр.
- Волоський горіх – 50 гр.
- Масло – для змазування
Процес приготування:
Як почати готувати шоколадний кекс в мультиварці? Дістаємо масло з холодильника, так як потрібно привести його до кімнатної температури. Ізюм добре промиваємо і заливаємо окропом, залишаємо розбухнути. В окрему широкий посуд розбиваємо яйця, додаємо цукровий пісок і міксером на високій швидкості збиваємо.
Яєчно-цукрову масу потрібно збивати протягом пари хвилин, щоб утворилася густа, пишна піна майже білого кольору.
Додаємо в суміш шматочки м’якого вершкового масла і добре збиваємо, щоб домогтися повного змішування інгредієнтів. Просіваємо борошно, розпушувач і сіль. Не припиняючи збивання, порціями додаємо в яєчно-цукрову суміш борошно з розпушувачем і сіллю, а також какао. Консистенція отриманого тесту повинна бути однорідною, без єдиного грудочки, досить рідкою і текучої.
Прийшла черга родзинок: його необхідно процідити від рідини, злегка віджати, щоб позбавити від зайвої вологи і добре обсушити паперовим рушником. Підготовлений родзинки додаємо в тісто і акуратно перемішуємо лопаткою круговими рухами зверху вниз. Залишаємо тісто на десять хвилин постояти.
Тим часом волоські горіхи обсмажуємо на сухій сковорідці протягом п’яти хвилин, горішки повинні підсушитися, трохи зарум’яниться і почати видавати приємний горіховий аромат.
Обсмажені горіхи висипаємо на обробну дошку, остуджуємо і ріжемо їх ножем на дрібні шматочки. Можна скористатися для подрібнення блендером, головне – не подрібнювати занадто сильно, повинні залишатися відчутні шматочки.
Горіхи висипаємо в тісто, акуратно перемішуємо лопаткою. Готуємо чашу мультиварки для випікання: її необхідно густо змастити вершковим маслом. Не рекомендується при випічці цього кексу використовувати для змазування форми рослинне масло, так як воно може дати зайвий аромат, несумісний зі смаком шоколадного кексу. У підготовлену чашу мультиварки виливаємо шоколадне тісто.
Закриваємо кришку мультиварки і ставимо режим «Випічка». Випічка кексу триває близько 50-60 хвилин. Після закінчення цього часу можна перевірити готовність кексу, встромивши в серединку зубочистку. Якщо вона вийшла суха, без налиплого тіста, значить кекс готовий. Якщо необхідно допекти виріб, вручну додаємо час по вибраному режиму і продовжуємо випікання, не забуваючи стежити за процесом. Готовий кекс трохи охолоджуємо в чаші і витягаємо, перевернувши на тарілку. Даємо повністю охолонути. Готовий кекс можна покрити шоколадною глазур’ю, посипати цукровою пудрою або подавати в первісному вигляді, він хороший і сам по собі.
Кекс з горіхами Кекси в мультиварці Кекси з горіхами Кекси з сухофруктами Шоколадний кекс в мультиварці Шоколадний кекс з горіхами Шоколадні кекси